Dobrawaga
 

Jak prawidłowo łączyć posiłki

Głosów: 0
wtorek, 22 stycznia 2013


Podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowy styl życia, w którym kluczową rolę odgrywa racjonalny sposób żywienia.

Podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowy styl życia, w którym kluczową rolę odgrywa racjonalny sposób żywienia.

 

Zasady prawidłowego komponowania posiłków są bardzo proste. Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Wszystkie te aspekty ciężko połączyć w całość. Często co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Powodem tego są składniki odżywcze (ich różnorodność) zawarte w pożywieniu.


Jak powinniśmy łączyć poszczególne składniki:

Nie łuskany ryż + woda

Wypita szklanka wody, podczas spożywania posiłków bogatych we włókna (razowy chleb, nie łuskany ryż) powoduje napęcznienie w żołądku. Efektem będzie nasycenie i zmniejszenie przyswajania tłuszczów i cukrów.


Makaron + warzywa

Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, makaron zaś węglowodany. Dodając trochę oliwy z oliwek i posypując je parmezanem, zawierającym białko, otrzymamy kompletny posiłek.


Chleb razowy + wędliny

Jak wiadomo zdrowszym pieczywem od pieczywa białego jest pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów


Owoce + sok z cytryny

Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny.


Papryka + oliwa z oliwek

Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu.


Ryba + cytryna

Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, dlatego powinniśmy skrapiać sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub hamburgera.


Produkty zbożowe + strączkowe

Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce.


Mleko + cytrusy

Dzięki cytrusom mleko staje się łatwiej strawne. Codziennie na śniadanie zalecana jest porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy, która zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.


Produkty zbożowe + owoce suszone

Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej żelaza.


Takich połączeń powinniśmy unikać:

Ser + mięso

Łącząc te dwa składniki uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.


Kawa + mleko

Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku.


Warzywa + alkohol

Alkohol utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli, więc nie powinniśmy pić alkoholu podczas jedzenia warzyw. Ten sam skutek występuje, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce.


Makaron + mięso

Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia.


Kapusta + ryby

Kapusta zawiera substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy.


Jaja + ryby

Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli.


Ser + rośliny strączkowe

Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia.


Mleko + razowe dodatki

Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania.


Jajka + ziemniaki

Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka.

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Najzdrowsze pożywienie

Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiająca przyswajanie witaminy C i więcej lizyny niż inne zboża; jest ona mniej kaloryczna niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, są silnie zasadotwórcze i lekko strawne. Ryż jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwó...

Zarządzanie podjadaniem

Nadwaga nie pojawia się nagle i nie wiadomo skąd - to powolny proces. Całymi tygodniami, miesiącami i latami organizm "rośnie" w rezultacie trzech powiązanych ze sobą nawyki:Regularne unikanie ruchu/ sportuWyboru niekorzystnych dla zdrowia pokarmówSpożywanie większej ilości pokarmów niż organizm potrzebuje.Wybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmówWybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmó...

Kozi ser - samo zdrowie!

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach And...

Raz kozie ser

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane są na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu ser&oacut...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.