Dobrawaga
 

10 najniebezpieczniejszych dodatków do żywności

Głosów: 0
czwartek, 13 września 2012


Konserwanty i syntetyczne dodatki do żywności zapobiegają utlenianiu się składników, hamują rozwój grzybów oraz pleśni.

WYDŁUŻYĆ TERMIN WAŻNOŚCI, SKRÓCIĆ LUDZKIE ŻYCIE

Konserwanty i syntetyczne dodatki do żywności zapobiegają utlenianiu się składników, hamują rozwój grzybów oraz pleśni. Ich zadaniem jest wydłużenie terminu ważności danego produktu. Niestety po skonsumowaniu tych toksyn komórki ciała pozbawiane są tlenu oraz składników odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do różnych mutacji i stanowi doskonałą pożywkę dla raka.

Tak samo jak ludzie, komórki aby móc się prawidłowo rozwijać potrzebują tlenu. Tocząca się w przemyśle żywnościowym walka z grzybami i pleśnią za pomocą konserwantów doprowadza do wyniszczenia organizmu i wypłukania go z wartościowych składników odżywczych na poziomie DNA, poprzez pozbawienie tlenu komórek mitochondrialnych. Czasami skutkuje to całkowitym ich zamknięciem. Organizm pozbawiony podstawowych składników odżywczych staje się bardziej podatny na choroby,

Jeśli nadal przy wyborze produktów nie kierujesz się ich składami chemicznymi, to lepiej zacznij. Nie trzeba być chemikiem ani lingwistą aby wyłowić wśród nich toksyczne substancje. Często tego typu składnikom wymienionym na etykietach towarzyszą eufemistyczne slogany, mające na celu odwrócenie naszej uwagi i zbagatelizowanie zagrożenia.

10 NAJBARDZIEJ NIEBEZPIECZNYCH „DUSICIELI” KOMÓREK

Na terenie Stanów Zjednoczonych istnieje kilka głównych agencji, oraz organizacji „zwalczających raka”, które od ponad 70 lat nie tylko zwalczają wszystkie naturalne, homeopatyczne sposoby leczenia, ale również zatwierdzają, wspierają i czerpią korzyści ze stosowania tych rakotwórczych składników w pożywieniu, napojach oraz środkach higieny osobistej.

1. Benzoesan sodu – tego „cichego zabójcę” obecnie możemy znaleźć niemal we wszystkich produktach spożywczych, sosach, majonezie, napojach, sokach, a nawet żywności oznaczonej jako „całkowicie naturalna” lub „ekologiczna”.

2. Olej Canola – ta nazwa nie pochodzi od rośliny, Jej źródłem jest połączenie słów „Kanada” i „olej”. Została ona nadana roślinie genetycznie zmodyfikowanej. Podobno rząd kanadyjski zapłacił FDA 50 milionów dolarów, aby znalazł się on na liście produktów Uznanych za Bezpieczne (GRAS). [1]

3. Glutaminian Sodu – FDA pozwala na używanie ponad 20(!) nazw dla tego kontrowersyjnego składnika W jakim celu? Jeśli produkt został oznaczony jako niezawierający MSG, wcale nie oznacza to, że go tam nie ma. [2]

4. Azotany sodu – używane w nawozach, materiałach wybuchowych oraz jako środki czyszczące. Jest uważany za „super sól” (jak glutaminianu sodu), dodawany do żywności, takiej jak hot dogi, wędliny, boczek. Wydłuża termin ważności, zmienia kolor oraz smak.

5. Margaryna – kwasy tłuszczowe typu trans. Mało kto zdaje sobie sprawę, że również w wielu innych produktach, jak np. niektórych zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większości gotowych wyrobów cukierniczych i fast foodów czy słonych przekąsek, znajdują się duże ilości tych związków. [3]

6. Środki pianotwórcze – chemikalia przemysłowe stosowanie w uszczelniaczach. Składnik najczęściej stosowany w fast-foodach. Uważaj również na TBHQ – pochodną ropy naftowej, stosowany jako stabilizator w perfumach, żywicach, lakierach. Prowadzi do powstawania guzów żołądka i uszkodzeń DNA.

7. Substancje przeciwzbrylające – chemiczne substancje absorbujące wilgoć i zapobiegające sklejaniu się związków. Dodawane do soli kuchennej, sproszkowanych produktów spożywczych. Często składają się z fosforanów, węglanu, krzemianu, które zawierają aluminium. Aluminium jest związana z chorobą Alzheimera, używana również w szczepionkach.

8. Sztuczne barwniki – syntetyczna petrochemia będąca pochodną ropy naftowej. Według jednej z teorii zakwestionowane barwniki mogą przyczyniać się do rozwoju np. ADHD (zespołu nadpobudliwości psychoruchowej). Sztuczne barwniki kryją się między innymi pod emulgatorami E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129. [4]

9. Emulgatory – karagen, monooleinian polioksyetylenosorbitolu ( polysorbat E-80 ), bromowane oleje roślinne (BVO). Składniki często dodawane do czekolady, mleka, twarogów, lodów, galaretek. BVO pozostają w tkance tłuszczowej przez wiele lat,. Polysorbate 80 występuje także w większości szczepionek.

10. Sztuczne substancje słodzące – aspartam, acesulfam K, sukraloza, Sorbitol, Truvia i oczywiście, sacharyna.

Opracowanie: Agnes
Na podstawie: Naturalnews.com
Źródło: NewWorldOrder.com.pl   

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Aktywność fizyczna receptą na długowieczność

Dopóki jesteśmy zdrowi nie zastanawiamy się nad rolą ćwiczeń fizycznych i jaki jest ich wpływ na nasz organizm.Dlaczego należy dbać o własne mięśnie, dlaczego nasz organizm potrzebuje odpowiednich ćwiczeń?Czy brak ruchu przyspiesza procesy starzenia organizmu? Odpowiedź jest oczywista.Bezwzględnie dla każdego z nas ćwiczenia fizyczne mają bezpośredni związek z podstawowymi funkcjami życiowymi, wynikającymi z fizjologicznych właśc...

Odbudowa równowagi wodno – elektrolitowej organizmu

Czy picie napoju elektrolitowego po treningu jest niezbędne? Wszystko zależy od długości treningu i jego intensywności. Jednak treningi większości z nas nie są wystarczająco intensywne, aby konieczne było popijanie go drogim napojem specjalistycznym. Popularny napój Gatorade, od którego rozpoczęła się moda na elektrolity, został stworzony na Uniwersytecie stanu Floryda z przeznaczeniem do nawodnienia i zasilenia elektrolit...

Wibrogimnastyka

Nie na darmo kompleks porannych ćwiczeń fizycznych nazywa się zaprawą. Jest to rzeczywiście zaprawa rześkością, świeżością i aktywnością na cały dzień. Nawet ludzie wytrenowani, mocni fizycznie, zajmujący się intensywną pracą umysłową po kilku godzinach pracy zaczynają odczuwać ociężałość umysłową. Ich mózg jest zmęczony.Autor proponuje proste ćwiczenie, które mogą wykonywać nawet ludzie, którym zabroniono biegać cz...

Najmądrzejszy sposób korzystania z budzika

W opinii ekspertów największym problemem związanym z przyciskiem drzemki jest stworzenie niespójności pory pobudki. Wpływa on również szkodliwie na jakość snu. Kilkukrotne naprzemienne budzenie się i zasypianie rozbija sen powodując, że naszemu organizmowi brakuje czasu na przywrócenie głębokiego regenerującego rytmu. Powtarzające się wciskanie przycisku drzemki można porównać do snu osób cierpi...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.