Dobrawaga
 

10 najniebezpieczniejszych dodatków do żywności

Głosów: 0
czwartek, 13 września 2012


Konserwanty i syntetyczne dodatki do żywności zapobiegają utlenianiu się składników, hamują rozwój grzybów oraz pleśni.

WYDŁUŻYĆ TERMIN WAŻNOŚCI, SKRÓCIĆ LUDZKIE ŻYCIE

Konserwanty i syntetyczne dodatki do żywności zapobiegają utlenianiu się składników, hamują rozwój grzybów oraz pleśni. Ich zadaniem jest wydłużenie terminu ważności danego produktu. Niestety po skonsumowaniu tych toksyn komórki ciała pozbawiane są tlenu oraz składników odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do różnych mutacji i stanowi doskonałą pożywkę dla raka.

Tak samo jak ludzie, komórki aby móc się prawidłowo rozwijać potrzebują tlenu. Tocząca się w przemyśle żywnościowym walka z grzybami i pleśnią za pomocą konserwantów doprowadza do wyniszczenia organizmu i wypłukania go z wartościowych składników odżywczych na poziomie DNA, poprzez pozbawienie tlenu komórek mitochondrialnych. Czasami skutkuje to całkowitym ich zamknięciem. Organizm pozbawiony podstawowych składników odżywczych staje się bardziej podatny na choroby,

Jeśli nadal przy wyborze produktów nie kierujesz się ich składami chemicznymi, to lepiej zacznij. Nie trzeba być chemikiem ani lingwistą aby wyłowić wśród nich toksyczne substancje. Często tego typu składnikom wymienionym na etykietach towarzyszą eufemistyczne slogany, mające na celu odwrócenie naszej uwagi i zbagatelizowanie zagrożenia.

10 NAJBARDZIEJ NIEBEZPIECZNYCH „DUSICIELI” KOMÓREK

Na terenie Stanów Zjednoczonych istnieje kilka głównych agencji, oraz organizacji „zwalczających raka”, które od ponad 70 lat nie tylko zwalczają wszystkie naturalne, homeopatyczne sposoby leczenia, ale również zatwierdzają, wspierają i czerpią korzyści ze stosowania tych rakotwórczych składników w pożywieniu, napojach oraz środkach higieny osobistej.

1. Benzoesan sodu – tego „cichego zabójcę” obecnie możemy znaleźć niemal we wszystkich produktach spożywczych, sosach, majonezie, napojach, sokach, a nawet żywności oznaczonej jako „całkowicie naturalna” lub „ekologiczna”.

2. Olej Canola – ta nazwa nie pochodzi od rośliny, Jej źródłem jest połączenie słów „Kanada” i „olej”. Została ona nadana roślinie genetycznie zmodyfikowanej. Podobno rząd kanadyjski zapłacił FDA 50 milionów dolarów, aby znalazł się on na liście produktów Uznanych za Bezpieczne (GRAS). [1]

3. Glutaminian Sodu – FDA pozwala na używanie ponad 20(!) nazw dla tego kontrowersyjnego składnika W jakim celu? Jeśli produkt został oznaczony jako niezawierający MSG, wcale nie oznacza to, że go tam nie ma. [2]

4. Azotany sodu – używane w nawozach, materiałach wybuchowych oraz jako środki czyszczące. Jest uważany za „super sól” (jak glutaminianu sodu), dodawany do żywności, takiej jak hot dogi, wędliny, boczek. Wydłuża termin ważności, zmienia kolor oraz smak.

5. Margaryna – kwasy tłuszczowe typu trans. Mało kto zdaje sobie sprawę, że również w wielu innych produktach, jak np. niektórych zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większości gotowych wyrobów cukierniczych i fast foodów czy słonych przekąsek, znajdują się duże ilości tych związków. [3]

6. Środki pianotwórcze – chemikalia przemysłowe stosowanie w uszczelniaczach. Składnik najczęściej stosowany w fast-foodach. Uważaj również na TBHQ – pochodną ropy naftowej, stosowany jako stabilizator w perfumach, żywicach, lakierach. Prowadzi do powstawania guzów żołądka i uszkodzeń DNA.

7. Substancje przeciwzbrylające – chemiczne substancje absorbujące wilgoć i zapobiegające sklejaniu się związków. Dodawane do soli kuchennej, sproszkowanych produktów spożywczych. Często składają się z fosforanów, węglanu, krzemianu, które zawierają aluminium. Aluminium jest związana z chorobą Alzheimera, używana również w szczepionkach.

8. Sztuczne barwniki – syntetyczna petrochemia będąca pochodną ropy naftowej. Według jednej z teorii zakwestionowane barwniki mogą przyczyniać się do rozwoju np. ADHD (zespołu nadpobudliwości psychoruchowej). Sztuczne barwniki kryją się między innymi pod emulgatorami E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129. [4]

9. Emulgatory – karagen, monooleinian polioksyetylenosorbitolu ( polysorbat E-80 ), bromowane oleje roślinne (BVO). Składniki często dodawane do czekolady, mleka, twarogów, lodów, galaretek. BVO pozostają w tkance tłuszczowej przez wiele lat,. Polysorbate 80 występuje także w większości szczepionek.

10. Sztuczne substancje słodzące – aspartam, acesulfam K, sukraloza, Sorbitol, Truvia i oczywiście, sacharyna.

Opracowanie: Agnes
Na podstawie: Naturalnews.com
Źródło: NewWorldOrder.com.pl   

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Jak przygotowywać zdrowe posiłki?

Wiedza na temat różnych technik gotowania pomaga w przyrządzaniu odżywczych i smacznych posiłków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik po stosowanych metodach przygotowywania żywności. Tłuszcz ze smażonego mięsa nie może być powtórnie użyty, gdyż stwarza ryzyko wielu chorób, a nawet działa karcinogennie (rakotwórcze)Zwykle, większość potraw przygotowuje się ze świeżych produktów. Ich ...

Jak ustrzec się raka - 10 zasad

"To niestety rak" – taka diagnoza paraliżuje, odbiera nadzieję, dla wielu oznacza po prostu wyrok śmierci. Niesłusznie! Lekarze podkreślają: śmierć niosą nowotwory zbyt późno wykryte, bardzo agresywne lub źle leczone. Zmiany rakowe wcześnie zdiagnozowane łatwo wyleczyć (wg danych WHO 30 proc. zgonów spowodowanych rakiem można uniknąć). Co więcej, my sami dbając o równowagę w naszym organizmie, możemy...

Sprawdź, co pijemy w oranżadzie

Dorosłym z kolei przypomina smak z dzieciństwa. Tymczasem okazuje się, taka oranżada jest bardzo niezdrowa, a nawet groźna dla naszych pociechOranżada to wręcz wymarzony ich napój. Tymczasem okazuje się, że jest bardzo niezdrowa. Wystarczy spojrzeć na etykietę na odwrocie. E 122, E 102 i E 124, które mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dziecka. Do tego aspartam i benzoesan sodu. – To czysta che...

Dieta a alergie

Naukowcy twierdzą, że w "śmieciowym" jedzeniu i wysokotłuszczowej diecie, kryje się przyczyna gwałtownego rozpowszechnienia się występowania alergii.Znaleziono potwierdzenie, że dieta w krajach zachodnich bogata w czerwone mięso, cukier i tłuszcze obniża liczbę zdrowych bakterii w naszym organizmie. Bez tych mikroorganizmów, spajających system immunologiczny, dzieci są narażone na astmę, egzemę i inne rodzaje alergii. L...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.