Dobrawaga
 

Jak przygotowywać zdrowe posiłki?

Głosów: 1
sobota, 13 października 2012


Wiedza na temat różnych technik gotowania pomaga w przyrządzaniu odżywczych i smacznych posiłków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik po stosowanych metodach przygotowywania żywności.

Wiedza na temat różnych technik gotowania pomaga w przyrządzaniu odżywczych i smacznych posiłków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik po stosowanych metodach przygotowywania żywności.

 

Tłuszcz ze smażonego mięsa nie może być powtórnie użyty, gdyż stwarza ryzyko wielu chorób, a nawet działa karcinogennie (rakotwórcze)

Zwykle, większość potraw przygotowuje się ze świeżych produktów. Ich trwałość nie jest długa, a proces przygotowania wymaga większego nakładu pracy przez konieczność przygotowania odpowiednich porcji (np. krojenie warzyw do zupy i sałatek lub mięsa na kotlety). Produkty mrożone i w puszkach są zubożałe w witaminy i składniki mineralne, które częściowo uległy zniszczeniu w procesie produkcji.

Mięso

Drób, cielęcina, ryby i inne chude mięsa są zwykle chudsze i zdrowsze niż wołowina i wieprzowina. Widoczny tłuszcz może być usunięty własnoręcznie z czerwonego mięsa przed przygotowaniem. Po usunięciu skóry przed gotowaniem, pieczeniem i duszeniem, defekt smakowy łatwo przywrócić dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw. Każde mięso powinno być umyte przed przyrządzaniem, pod bieżącą, chłodną wodą, lub wytarte wilgotnym materiałem w przypadku ryb. Cały drób wypełnia się delikatnym farszem, aby w trakcie pieczenia uzyskał aromat i smak. Do przyrządzania mięsa stosuje się względnie niskie temperatury, aby zapobiec kurczeniu i wyciekaniu soku. Pieczenie, wypiekanie, gotowanie i grillowanie, są to najlepsze metody przygotowania soczystego mięsa. Smażenie wpływa negatywnie zarówno na kaloryczność mięsa, jak i jego walory smakowe i konsystencję. Tłuszcz ze smażonego mięsa nie może być powtórnie użyty, gdyż stwarza ryzyko wielu chorób, a nawet działa karcinogennie (rakotwórczo).

Warzywa

Wartości odżywcze warzyw tracone są wraz z ich nieprawidłowym przyrządzeniem. Każde warzywo, przed właściwym przygotowaniem, należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą (nigdy moczyć), aby pozbyć się zabrudzeń, insektów, rozpuszczalnych w wodzie pestycydów i innych zanieczyszczeń. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się w skórce (jadalnej) i tuż pod nią. Na przykład pomidory, zawierają 3 razy więcej witaminy C niż w jego miąższu; zewnętrzne liście sałaty i kapusty są bogatsze w wartości odżywcze, niż liście wewnętrzne. Warzywa, które wymagają obróbki cieplnej (brokuły, kalafior) tracą część witamin. Najlepszym rozwiązaniem dla tego typu warzyw jest ich blanszowanie (krótkie obgotowywanie) i gotowanie na parze, co daje pewność, że wiele z witamin zostało zachowanych. Smażenie wpływa na zwiększenie kaloryczności warzyw przez dodatek oleju do smażenia. Aby tego uniknąć, powinno się je podsmażać na bezolejowej patelni, grillować lub piec. Dodatek przypraw i ziół sprawi, że będą smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku, bez konieczności ich smażenia.

Metody kulinarne

Pieczenie. Najczęściej tę metodę stosuje się do przyrządzania różnego rodzaju mięsa. Do pieczenia stosuje się wysokie temperatury, przez co traci się część witamin: tiaminę, biotynę oraz witaminę C i B, a w dalszej kolejności ryboflawinę i niacynę. Temperatura i dodatek soli wpływa na zmiękczanie mięsa, lecz także powoduje jego kurczenie i schnięcie.

Wypiekanie. Jest bardzo podobną metodą do pieczenia, lecz różnica polega na produktach, które nadają się do obróbki tą metodą. Do nich należą: chuda szynka, ryby, pieczywo, ciasta i wiele innych. Powierzchnia stykająca się z ciepłem powinna być możliwie ograniczona, a produkty przygotowane jedynie do momentu uzyskania delikatnej barwy. W ten sposób zachowuje się większość składników odżywczych.

Grillowanie. Do tej metody wykorzystuje się chude mięsa, ryby oraz warzywa. Można ją stosować zarówno w domu (patelnia grillowa), jak i poza nim. Temperatura przyrządzania powinna być kontrolowana regulowaniem odległości źródła ciepła produktu. Pod wpływem żaru, mięso z pewną zawartością tłuszczu będzie go wytracało. Jeśli tłuszcz dostaje zbyt dużo żaru, zostaje natychmiast spalany, wydzielając bardzo szkodliwe substancje.

Gotowanie na parze. Jest najlepszym rozwiązaniem przyrządzania produktów dietetycznych. Oprócz doskonale zachowanych wartości odżywczych, tę metodę można używać do wszystkich produktów spożywczych. Gotowanie na parze jest szybkie i zdrowe. Produkty, po przyrządzeniu, są wolne od tłuszczu, cholesterolu i z minimalną utratą składników odżywczych.

Lekkie smażenie. Jest metodą kulinarną, dozwoloną w trakcie stosowania diety niskokalorycznej i niskotłuszczowej ze względu na jej powszechność. Dodany tłuszcz nie powinien przekraczać wielkości łyżeczki. Jeśli smażone produkty są niskotłuszczowe, to potrawy sporządzone w ten sposób można zaliczyć do niskotłuszczowych. Ten sposób przyrządzania jest charakterystyczny dla kuchni chińskiej. Należy jednak pilnować, aby produkty smażone były chude i delikatnie zarumienione oraz dodatek tłuszczu do smażenia był minimalny.

Smażenie w głębokim tłuszczu. Ta metoda zdecydowanie nie polecana jest zarówno osobom na diecie, jak i zdrowym. Produkty przygotowane w ten sposób absorbują dużą część tłuszczu, więc znacznie zwiększają swą kaloryczność i zawartość tłuszczów. Tłuszcze smażone wielokrotnie wytwarzają szkodliwe substancje, które mogą być nawet rakotwórcze.

Źródło: Anika Ragiel,

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Najzdrowsze pożywienie

Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiająca przyswajanie witaminy C i więcej lizyny niż inne zboża; jest ona mniej kaloryczna niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, są silnie zasadotwórcze i lekko strawne. Ryż jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwó...

Zarządzanie podjadaniem

Nadwaga nie pojawia się nagle i nie wiadomo skąd - to powolny proces. Całymi tygodniami, miesiącami i latami organizm "rośnie" w rezultacie trzech powiązanych ze sobą nawyki:Regularne unikanie ruchu/ sportuWyboru niekorzystnych dla zdrowia pokarmówSpożywanie większej ilości pokarmów niż organizm potrzebuje.Wybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmówWybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmó...

Kozi ser - samo zdrowie!

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach And...

Raz kozie ser

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane są na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu ser&oacut...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.