Dobrawaga
 

Jak przygotowywać zdrowe posiłki?

Głosów: 1
sobota, 13 października 2012


Wiedza na temat różnych technik gotowania pomaga w przyrządzaniu odżywczych i smacznych posiłków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik po stosowanych metodach przygotowywania żywności.

Wiedza na temat różnych technik gotowania pomaga w przyrządzaniu odżywczych i smacznych posiłków. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik po stosowanych metodach przygotowywania żywności.

 

Tłuszcz ze smażonego mięsa nie może być powtórnie użyty, gdyż stwarza ryzyko wielu chorób, a nawet działa karcinogennie (rakotwórcze)

Zwykle, większość potraw przygotowuje się ze świeżych produktów. Ich trwałość nie jest długa, a proces przygotowania wymaga większego nakładu pracy przez konieczność przygotowania odpowiednich porcji (np. krojenie warzyw do zupy i sałatek lub mięsa na kotlety). Produkty mrożone i w puszkach są zubożałe w witaminy i składniki mineralne, które częściowo uległy zniszczeniu w procesie produkcji.

Mięso

Drób, cielęcina, ryby i inne chude mięsa są zwykle chudsze i zdrowsze niż wołowina i wieprzowina. Widoczny tłuszcz może być usunięty własnoręcznie z czerwonego mięsa przed przygotowaniem. Po usunięciu skóry przed gotowaniem, pieczeniem i duszeniem, defekt smakowy łatwo przywrócić dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw. Każde mięso powinno być umyte przed przyrządzaniem, pod bieżącą, chłodną wodą, lub wytarte wilgotnym materiałem w przypadku ryb. Cały drób wypełnia się delikatnym farszem, aby w trakcie pieczenia uzyskał aromat i smak. Do przyrządzania mięsa stosuje się względnie niskie temperatury, aby zapobiec kurczeniu i wyciekaniu soku. Pieczenie, wypiekanie, gotowanie i grillowanie, są to najlepsze metody przygotowania soczystego mięsa. Smażenie wpływa negatywnie zarówno na kaloryczność mięsa, jak i jego walory smakowe i konsystencję. Tłuszcz ze smażonego mięsa nie może być powtórnie użyty, gdyż stwarza ryzyko wielu chorób, a nawet działa karcinogennie (rakotwórczo).

Warzywa

Wartości odżywcze warzyw tracone są wraz z ich nieprawidłowym przyrządzeniem. Każde warzywo, przed właściwym przygotowaniem, należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą (nigdy moczyć), aby pozbyć się zabrudzeń, insektów, rozpuszczalnych w wodzie pestycydów i innych zanieczyszczeń. Najwięcej witamin i składników mineralnych znajduje się w skórce (jadalnej) i tuż pod nią. Na przykład pomidory, zawierają 3 razy więcej witaminy C niż w jego miąższu; zewnętrzne liście sałaty i kapusty są bogatsze w wartości odżywcze, niż liście wewnętrzne. Warzywa, które wymagają obróbki cieplnej (brokuły, kalafior) tracą część witamin. Najlepszym rozwiązaniem dla tego typu warzyw jest ich blanszowanie (krótkie obgotowywanie) i gotowanie na parze, co daje pewność, że wiele z witamin zostało zachowanych. Smażenie wpływa na zwiększenie kaloryczności warzyw przez dodatek oleju do smażenia. Aby tego uniknąć, powinno się je podsmażać na bezolejowej patelni, grillować lub piec. Dodatek przypraw i ziół sprawi, że będą smaczniejsze i bardziej wyraziste w smaku, bez konieczności ich smażenia.

Metody kulinarne

Pieczenie. Najczęściej tę metodę stosuje się do przyrządzania różnego rodzaju mięsa. Do pieczenia stosuje się wysokie temperatury, przez co traci się część witamin: tiaminę, biotynę oraz witaminę C i B, a w dalszej kolejności ryboflawinę i niacynę. Temperatura i dodatek soli wpływa na zmiękczanie mięsa, lecz także powoduje jego kurczenie i schnięcie.

Wypiekanie. Jest bardzo podobną metodą do pieczenia, lecz różnica polega na produktach, które nadają się do obróbki tą metodą. Do nich należą: chuda szynka, ryby, pieczywo, ciasta i wiele innych. Powierzchnia stykająca się z ciepłem powinna być możliwie ograniczona, a produkty przygotowane jedynie do momentu uzyskania delikatnej barwy. W ten sposób zachowuje się większość składników odżywczych.

Grillowanie. Do tej metody wykorzystuje się chude mięsa, ryby oraz warzywa. Można ją stosować zarówno w domu (patelnia grillowa), jak i poza nim. Temperatura przyrządzania powinna być kontrolowana regulowaniem odległości źródła ciepła produktu. Pod wpływem żaru, mięso z pewną zawartością tłuszczu będzie go wytracało. Jeśli tłuszcz dostaje zbyt dużo żaru, zostaje natychmiast spalany, wydzielając bardzo szkodliwe substancje.

Gotowanie na parze. Jest najlepszym rozwiązaniem przyrządzania produktów dietetycznych. Oprócz doskonale zachowanych wartości odżywczych, tę metodę można używać do wszystkich produktów spożywczych. Gotowanie na parze jest szybkie i zdrowe. Produkty, po przyrządzeniu, są wolne od tłuszczu, cholesterolu i z minimalną utratą składników odżywczych.

Lekkie smażenie. Jest metodą kulinarną, dozwoloną w trakcie stosowania diety niskokalorycznej i niskotłuszczowej ze względu na jej powszechność. Dodany tłuszcz nie powinien przekraczać wielkości łyżeczki. Jeśli smażone produkty są niskotłuszczowe, to potrawy sporządzone w ten sposób można zaliczyć do niskotłuszczowych. Ten sposób przyrządzania jest charakterystyczny dla kuchni chińskiej. Należy jednak pilnować, aby produkty smażone były chude i delikatnie zarumienione oraz dodatek tłuszczu do smażenia był minimalny.

Smażenie w głębokim tłuszczu. Ta metoda zdecydowanie nie polecana jest zarówno osobom na diecie, jak i zdrowym. Produkty przygotowane w ten sposób absorbują dużą część tłuszczu, więc znacznie zwiększają swą kaloryczność i zawartość tłuszczów. Tłuszcze smażone wielokrotnie wytwarzają szkodliwe substancje, które mogą być nawet rakotwórcze.

Źródło: Anika Ragiel,

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Suplementy

Minerały i witaminy są niezbędne do życia, ale przyjmowanie suplementów nie zawsze wychodzi na zdrowie - twierdzi dr Jarosław Woroń z Zakładu Farmakologii Klinicznej Collegium Medicum UJ Prawidłowe funkcjonowanie organizmu wymaga dostarczania licznych pierwiastków. Częste są niedobory wapnia, magnezu czy potasu. Według brytyjskich badań nad sposobem odżywiania, w ostatnich 15 latach spadło spożycie witaminy A, miedzi, cynk...

Twoje zdrowie w twoich dłoniach – zapomniana medycyna

Zastanawiałam się, czy faktycznie prekursorami dzisiejszej medycyny byli starożytni. Czy faktycznie do swoich sukcesów dochodzili przez tysiące lat metodą “prób i błędów”? Jak to wyglądało? Czy przypadkowym osobom podawano nieznany specyfik i czekano na efekt? Na kim próbowano? Na ochotnikach, więźniach, niewolnikach? A jak to jest, że my współcześni mamy tylko mgliste pojęcie o medycynie &...

Jak prawidłowo łączyć posiłki

Podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowy styl życia, w którym kluczową rolę odgrywa racjonalny sposób żywienia.  Zasady prawidłowego komponowania posiłków są bardzo proste. Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Wszystkie te aspekty ciężko połączyć w całość. Często co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Powode...

Zdrowy układ pokarmowy

uprość spożyciezwiększ spożycie składników odżywczychzwiększ spożycie błonnikawyeliminuj toksynywolniej i dokładnie przeżuwajjedz w regularnych odstępach czasujedz kiedy jesteś zrelaksowanydelektuj się jedzeniemzwiększ wydajność układu pokarmowego przy pomocy suplementówTwoja wątroba i nerki pełnią główną rolę w eliminowaniu toksyn – muszą ciągle radzić sobie z tłustym pożywieniem, alkoholem i podobnymi rzecza...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.