Dobrawaga
 

Niezwykłe właściwości ostrych papryczek

Głosów: 1
wtorek, 20 sierpnia 2013


Ostre papryczki są obecnie w centrum uwagi wielu badań naukowych, ze względu na swoje niezwykle obiecujące właściwości zdrowotne oraz wspomagające odchudzanie.

Cudowne właściwości ostre papryczki zawdzięczają niezwykłemu składnikowi jakim jest kapsaicyna. Substancja działająca na wiele sposobów, przynosząc nam zdrowie i witalność.

Kapsaicyna podnosi metabolizm

Kapsaicyna ma właściwości, które pobudzają uwalnianie energii poprzez spalanie większej o 3% ilości kalorii – szczególnie jeśli jest zażywana przed wysiłkiem fizycznym.

Kapsaicyna tłumi apetyt

Kapsaicyna radykalnie wpływa na produkcję hormonu tarczycy, który reguluje adrenalinę i dopaminę – hormony regulujące apetyt. Dlatego dodając ostre papryczki do każdego posiłku o połowę zmniejszasz swój apetyt.

Kapsaicyna zwiększa energię i czujność

W testach na zwierzętach zaobserwowano zwiększony poziom energii oraz czujności, ze względu na efekt termogeniczny, jaki wywołuje kapsaicyna.

Kapsaicyna reguluje trawienie

Od setek lat ostre papryczki znane są jako naturalne lekarstwo na problemy trawienne oraz inne zaburzenia układu pokarmowego. Poprzez zwiększenie produkcji enzymów trawiennych, kapsaicyna zwiększa również wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.

Kapsaicyna reguluje przetwarzanie węglowodanów

Dzięki kapsaicynie może wystąpić efektywniejsze zużycie kalorii i produkcja energii, ponieważ kontroluje ona przetwarzanie węglowodanów – jak wskazują badania Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maryland.

Kapsaicyna poprawia utlenianie tłuszczów

Badania dowiodły, że odpowiednia ilość kapsaicyny może zatrzymać gromadzenie się tłuszczu w wątrobie poprzez przyspieszenie rozkładu lipidów i przekształcaniu ich w energię.

Kapsaicyna poprawia wytrzymałość

Zgodnie z wynikami badań klinicznych, spożywając produkty bogate w kapsaicynę zwiększamy swoją wytrzymałość w trakcie długich i ciężkich treningów fizycznych a jednocześnie szybciej się regenerujemy. Dzieje się tak dlatego, że kapsaicyna zwiększa pobieranie tlenu przez organizm do 7,5%, wynikiem czego wzmacnia płuca i podnosi absorpcję tlenu do krwi.

Kapsaicyna chroni komórki przed uszkodzeniami

Tylko kawałek ostrej papryczki zawiera przytłaczającą wręcz ilość fitozwiązków (fitoskładników) w postaci karotenoidów i flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki – jedną z głównych przyczyn nowotworów.

Kapsaicyna dostarcza witaminy

Ostra papryka jest bogatym źródłem witamin A i C, które pomagają zwalczać choroby oraz wzmacniają system immunologiczny. Jednocześnie witaminy te są silnymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które walczą również z oznakami starzenia się.

Źródła:
http://abcnews.go.com/Health/capsaicin-ingredient-hot-peppers-offers-medical-benefits/story?id=15727011
http://www.oprah.com/health/Hot-Peppers-Dr-Perricones-Superfood-No-7-Superfood/2

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Najzdrowsze pożywienie

Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiająca przyswajanie witaminy C i więcej lizyny niż inne zboża; jest ona mniej kaloryczna niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, są silnie zasadotwórcze i lekko strawne. Ryż jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwó...

Zarządzanie podjadaniem

Nadwaga nie pojawia się nagle i nie wiadomo skąd - to powolny proces. Całymi tygodniami, miesiącami i latami organizm "rośnie" w rezultacie trzech powiązanych ze sobą nawyki:Regularne unikanie ruchu/ sportuWyboru niekorzystnych dla zdrowia pokarmówSpożywanie większej ilości pokarmów niż organizm potrzebuje.Wybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmówWybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmó...

Kozi ser - samo zdrowie!

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach And...

Raz kozie ser

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane są na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu ser&oacut...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.