Dobrawaga

Tłusta dieta w ciąży grozi skłonnością do otyłości u dziecka

Głosów: 0
piątek, 03 sierpnia 2012


Bardzo tłusta dieta w ciąży powoduje trwałe zmiany w mózgu potomstwa, będące przyczyną objadania się i wczesnej otyłości - wynika z badań na szczurach, o których informuje pismo 'Journal of Neuroscience'.

Bardzo tłusta dieta w ciąży powoduje trwałe zmiany w mózgu potomstwa, będące przyczyną objadania się i wczesnej otyłości - wynika z badań na szczurach, o których informuje pismo "Journal of Neuroscience".

Odkrycie to jest dowodem na to, że duże ilości tłuszczów krążących we krwi ciężarnej matki programują mózg potomstwa tak, że ma ono skłonności do objadania się i tycia. Zdaniem autorów pracy, obserwacje te mogą tłumaczyć, szerzącą się od 30 lat, epidemię otyłości wśród dzieci.

Już wcześniej wiele badań sugerowało, że nasze zapotrzebowanie na pokarm, jak również masa ciała mogą być programowane jeszcze w życiu płodowym. Obserwowano np., że otyłe i chore na
cukrzycę matki wydają na świat grubsze dzieci oraz że tłuste jedzenie we wczesnym okresie życia grozi otyłością w wieku dorosłym.

Teraz, naukowcy z Rockefeller University zidentyfikowali w mózgu mechanizm odpowiedzialny za to zjawisko.

Badania prowadzono na ciężarnych samicach szczurów. Część z nich krótko, bo przez dwa tygodnie, karmiono bardzo tłusto, podczas gdy druga grupa cały czas była na zdrowej, różnorodnej diecie o umiarkowanej zawartości tłuszczu.


Okazało się, że dzieci samic, które były na tłustej diecie, jadły więcej, przez całe życie więcej ważyły i wcześniej dojrzewały, niż potomstwo samic na diecie zdrowej. Miały też wyższe stężenie trójglicerydów (tłuszczów pochodzących z pokarmów) we krwi - tuż po przyjściu na świat i dorosłym wieku; a ich mózgi produkowały więcej związków pobudzających apetyt i powodujących tycie. Zależność ta utrzymywała się nawet, gdy już po porodzie matki karmiono mniej tłusto.

Badacze prześledzili też rozwój mózgów szczurzych płodów w czasie ostatniego tygodnia ciąży; sprawdzili liczbę i rodzaj nowo powstających neuronów. Okazało się, że płody samic jedzących tłusto miały znacznie więcej komórek nerwowych, które produkują oreksyny - tj. hormony pobudzające apetyt. Ta podwyższona liczba utrzymywała się przez całe życie. U płodów, których matki jadły mniej tłuszczów, neurony produkujące oreksyny były mniej liczne i pojawiały się znacznie później - po przyjściu dzieci na świat.

"Uważamy, że pod wpływem dużego stężenia trójglicerydów, neurony te rosną w mózgu płodu wcześniej i w znacznie większej liczbie niż normalnie" - komentuje biorąca udział w badaniach Sarah F. Leibowitz. Jak spekulują autorzy pracy, ponieważ płody muszą przetrwać na matczynej diecie, w ich mózgach rozwijają się mechanizmy, które im to umożliwiają.

Zdaniem Leibowitz, podobne mechanizmy mogą funkcjonować również u ludzi. Innymi słowy, jedząc tłusto w ciąży programujemy swoje dzieci, by były grube.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce

Zobacz także

Komentarze

Brak komentarzy.
Badź pierwszy - dodaj komentarz!
Nazwa użytkownika:

Komentarz:

Dodaj komentarz

Facebook

Wybrane artykuły

Super łatwy przewodnik po odchudzaniu i zdrowym trybie życia

Kolejny dzień przynosi wyniki kolejnych badań naukowych, które pokazują, że żyjesz źle. Z jednej strony atakuje Cię badanie sugerujące, że żywność ekologiczna naprawdę jest zdrowsza niż ta zwyczajna, z drugiej strony inne badanie dowodzi, że jesteś kretynem dopłacając do żywności ekologicznej. Jednak za chwilę oba badania przestają mieć znaczenie, ponieważ nie przynoszą korzyści dla zdrowia. Najnowsze pokazuje wyraźnie – GMO dla każde...

Badania potwierdzają – orzechy obniżają ryzyko cukrzycy

Wszyscy wiemy, że orzechy są zdrowym uzupełnieniem diety: zawierają białko, błonnik, wiele witamin i składników mineralnych, mają także właściwości obniżające poziom cholesterolu. Jednak nowe amerykańskie badania pokazują, że orzechy oferują także znaczne korzyści w przypadku cukrzycy.Dwie porcje orzechów dziennie – takich jak migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, kasztany, orzechy kokosowe, orzechy laskow...

Czy pasta do zębów może mieć działanie rakotwórcze?

Z biegiem lat niektóre chemikalia, początkowo uznawane za nieszkodliwe, okazywały się substancjami siejącymi spustoszenie na naszym zdrowiu (wystarczy przywołać azbest, nikotyna, ołów, a bardziej współcześnie bisfenol A). Ostatnio pojawił się nowy wróg publiczny: częsty składnik artykułów gospodarstwa domowego, przede wszystkim past do zębów, o nazwie triklosan. Triklosan jest środkiem grzybob&o...

Najbogatsze źródła kwasów Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają korzystny wpływ na pracę serca, a według niektórych badań poprawiają też nasz nastrój. Omega-3 występują w olejach z ryb, które możemy przyjmować w postaci wielu suplementów diety, albo – co smaczniejsze – po prostu jedząc ryby i owoce morza. Te ryby i owoce morza są najlepszymi źródłami Omega-3 (zawierają co najmniej 650mg kwasów tłuszczowych w porcji 1...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.