Czytaj etykiety
Łączenie żywności: sekret lepszego zdrowia i efektywnego odchudzania
Łączenie żywności: sekret lepszego zdrowia i efektywnego odchudzania.Źródło: bodyecology.com Mięso z ziemniakami, zapiekanka z makaronem, jajecznica z grzankami – te smacznie brzmiące potrawy są także klasycznymi przykładami, dlaczego nasza dieta czyni nas grubszymi i bardziej podatnymi na choroby.Po zjedzeniu jednej z nich możemy cierpieć na wzdęcia, odwodnienie lub zmęczenie organizmu. Nic dziwnego – łamią one wszystkie zasady łączenia żywności. Posiłek może wyglądać zdrowo, ale w rzeczywistości powodować przyrost masy ciała i problemy trawienne. Dowiedz się, dlaczego połączenie skrobi – jak ryż czy ziemniaki, z mięsem może być szkodliwe dla zdrowia. Wiele lat temu nasi przodkowie pracowali ciężko fizycznie i wracając do domu każdego dnia zjadali obfite posiłki złożone z mięsa, serów, pieczywa, a nawet słodyczy – bez negatywnych skutków. Mieli żołądki z żelaza, które tra [...]
Woda – najlepsze orzeźwienie nie tylko na lato!
W upalne dni nie zapominajmy o nawadnianiu organizmu! Często koncentrujemy się na wakacyjnej przyjemności omijając konieczność picia wody, która w tym gorącym okresie jest nam bardzo potrzebna. - W upalne dni bardziej się pocimy – w taki sposób organizm usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i utrzymuje stałą temperaturę. Jednak intensywne pocenie, bez uzupełniania wody, może doprowadzić nas do poważnych problemów zdrowotnych - ostrzega Konrad Gaca – ekspert ds. żywienia i trener. Woda, woda i jeszcze raz woda!Często w czasie upałów nie zwracamy uwagi na to co pijemy. Do naszego organizmu dostarczamy płyny, które w żaden sposób nie wyrównują w nim poziomu wody. Sięgamy po soki, napoje wysokosłodzone, a zapominamy o wodzie, która w okresie wysokich temperatur powinna być naszym podstawowym sposobem na orzeźwienie. Dzienne spożycie wody powinno wynosić od 2,5 do 3,5 l. Podcz [...]
Utopieni w toksycznej zupie
Dostałem od przyjaciół artykuł, który ujawnia zagrożenia, które dotykają nas i naszych najbliższych. Jestem zdania, że najbardziej zabija nas niewiedza, dlatego że w bardzo prosty sposób możemy uniknąć wielu zagrożeń – jest tylko jeden warunek! Musimy wiedzieć co nam zagraża!Żadnego plastikowego produktu, na którym są następujące oznaczenia, nie pozwalajmy dzieciom dotykać ani brać do ust.Serdecznie zapraszam Was do lektury.Do 2013 roku wszystkie krematoria w Wielkiej Brytanii muszą zostać wyposażone w specjalne filtry. Dym wydobywający się z ich kominów został uznany za jedną z najbardziej niebezpiecznych trucizn. Zawiera bowiem rtęć powodującą wady wrodzone, poważne uszkodzenia nerek, stwardnienie rozsiane i wiele innych zagrażających życiu chorób. Skąd związki rtęci w dymie krematoryjnym? Z naszych ukochanych zmarłych, a właściwie z ich zębów pełnych amalgamatowych plomb, kt&oac [...]
Program 'Wiem, co wybieram'
Wyniki badań zaprezentowane dzisiaj przez przedstawicieli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie potwierdzają wyniki holenderskich badań z 2009 roku i dowodzą, że wybór produktów opatrzonych logo „Wiem, co wybieram” może mieć znaczny i pozytywny wpływ na zbilansowanie codziennej diety.Szczegółowe badania skuteczności znaku przeprowadzone w 2010 r. wśród 150 mieszkańców Warszawy oraz 126 studentów SGGW wykazały, że produkty z logo „Wiem, co wybieram” mogą pomóc zmniejszyć spożycie niekorzystnych dla zdrowia składników odżywczych tj. tłuszczów nasyconych, soli (sodu) oraz cukru, które konsumowane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko zapadalności na choroby cywilizacyjne. Jednocześnie zastępowanie niektórych typowych produktów produktami z logo „Wiem, co wybieram” może mieć pozytywny wpływ na zwiększenie spożycia ważnego [...]
Sprawdź, co pijemy w oranżadzie
Dorosłym z kolei przypomina smak z dzieciństwa. Tymczasem okazuje się, taka oranżada jest bardzo niezdrowa, a nawet groźna dla naszych pociechOranżada to wręcz wymarzony ich napój. Tymczasem okazuje się, że jest bardzo niezdrowa. Wystarczy spojrzeć na etykietę na odwrocie. E 122, E 102 i E 124, które mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dziecka. Do tego aspartam i benzoesan sodu. – To czysta chemia – ostrzega Aleksandra Piekarczyk (27 l.), dietetyk z Natur House z Wrocławia.Lista chorób i problemów, jakie mogą wywołać te składniki jest bardzo długa, m.in. bezsenność, problemy z koncentracją, rozdrażnienia. To wszystko może sprawić, że nasze dziecko będzie się gorzej uczyło niż jego rówieśnicy.Niestety takich produktów nie brakuje w szkolnych sklepikach. Co zrobić by nie odmawiać dziecku oranżady? Można zrobić ją domowym sposobem wrzucając do gazowanej wody sok z wyciśni [...]
10 przykazań chińskiej diety życia
Czosnek, soję, pomidory, ostrygi, marchew, jajka, ryby morskie, pieczywo pełnoziarniste. A na koniec popić to zieloną herbatą i czerwonym winem.Zalecenia tradycyjnej chińskiej medycyny potwierdzają badania nauki zachodniej, ponieważ w większości wymienionych produktów spożywczych znajdują się cenne dla organizmu składniki odżywcze i substancje wpływające korzystnie na zdrowie człowieka.Czosnek ma silne działanie antybakteryjne i nazywany jest z tego powodu zabójcą chorób. Poprawia również wydolność fizyczną i stymuluje akcję serca.Soja zawiera roślinne hormony, które zapobiegają rakowi prostaty. Poza tym ma również korzystne działanie na odbudowę tkanki kostnej.Pomidory są bogate w witaminę C, która pomaga w regeneracji kolagenu, tkanki kostnej i wzmacnia naczynia krwionośne.Ostrygi znane są, jako afrodyzjak i podnoszą wydolność seksualną. Nasienie męskie zawiera bardzo dużo cynku i jego niedobory [...]
10 najniebezpieczniejszych dodatków do żywności
WYDŁUŻYĆ TERMIN WAŻNOŚCI, SKRÓCIĆ LUDZKIE ŻYCIEKonserwanty i syntetyczne dodatki do żywności zapobiegają utlenianiu się składników, hamują rozwój grzybów oraz pleśni. Ich zadaniem jest wydłużenie terminu ważności danego produktu. Niestety po skonsumowaniu tych toksyn komórki ciała pozbawiane są tlenu oraz składników odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do różnych mutacji i stanowi doskonałą pożywkę dla raka.Tak samo jak ludzie, komórki aby móc się prawidłowo rozwijać potrzebują tlenu. Tocząca się w przemyśle żywnościowym walka z grzybami i pleśnią za pomocą konserwantów doprowadza do wyniszczenia organizmu i wypłukania go z wartościowych składników odżywczych na poziomie DNA, poprzez pozbawienie tlenu komórek mitochondrialnych. Czasami skutkuje to całkowitym ich zamknięciem. Organizm pozbawiony podstawowych składników odżywczych staje się bardziej [...]
Wybrane artykuły
- Zdrowa kobieta
- Zdrowy mężczyzna
- Zdrowie w starszym wieku
- Zdrowy układ pokarmowy
- Zdrowe serce
- Aktywny organizm
Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
1. Zmień przyzwyczajenia
Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.
Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!
..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.
Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:
- suplementy diety,
- zdrowa żywność,
- usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
- salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
- szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.