Dobrawaga
 

Dwie reguły żywieniowe dla Twojego zdrowia

Źródło: fotolia.com
Głosów: 0
wtorek, 17 lutego 2015


Wiemy wszyscy jak wielki wpływ na zdrowie ma pożywienie, które trafia do naszego żołądka. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem należy przestrzegać dwóch podstawowych reguł:

  1. Nie spożywaj żadnej przemysłowo przetworzonej żywności, żywności produkowanej w fabrykach, zazwyczaj z substancjami dodatkowymi takimi jak cukier, sól, tłuszcz, witaminy, konserwanty, polepszacze smaku itd.

Jedz jedynie żywność wytworzoną biologicznie, tzn. bez udziału środków ochrony roślin, nawozów mineralnych, regulatorów wzrostu roślin oraz aktywnych biologicznie dodatków paszowych, żywność wytworzoną z uwzględnieniem naturalnych metod produkcji. Najlepiej kupuj bezpośrednio od producentów, którym możesz zaufać.

Posiłki przygotowuj sam: krój, gotuj, piecz, kiś. Takie jedzenie będzie zawsze bezpieczniejsze, a zarazem łatwiej trawione i bardziej pożywne.

  1. Nie wprowadzaj do organizmu żadnych zanieczyszczeń chemicznych, gdyż działają one degradująco na wszystkie formy życia:
    • substancje zaabsorbowane ze środowiska przez rośliny i zwierzęta – pozostałości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin;
    • substancje stosowane w produkcji pasz oraz hodowli i lecznictwie zwierząt;
    • substancje wprowadzone do produktów żywnościowych, względnie powstające w nich przy procesach technologicznych, w tym migrujące z opakowań, urządzeń produkcyjnych, naczyń itp.;
    • chemiczne dodatki do żywności nienaturalne, dodawane w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia, w celu uzyskania odpowiedniego wrażenia smakowego, zapachu, podobnego do naturalnego, koloru czy konsystencji.

    Do najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia należą:

    • metale ciężkie takie jak rtęć, ołów, kadm, arsen, chrom, kobalt, miedź, nikiel, cynk i molibden;
    • pestycydy czyli związki chemiczne używane do niszczenia pasożytów roślin;
    • pozostałości weterynaryjnych środków leczniczych, np. antybiotyki, preparaty hormonalne;
    • dioksyny i polichlorowane bifenyle, azotany i azotyny i inne;
    • miko toksyny czyli różne gatunki pleśni rozwijających się na żywności, jak również w paszach dla zwierząt oraz pleśnie rozwijające się na roślinach uprawnych.

    Uważnie czytaj etykiety umieszczane na opakowaniach podczas robienia zakupów, aby przekonać się czy na liście składników nie ma substancji zagrażających zdrowiu.

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Globalne piętno otyłości

Negatywna ocena ludzi z nadwagą i otyłością staje się międzynarodową normą. Dzieje się tak nawet w rejonach świata i społecznościach, gdzie większe gabaryty były kiedyś, zgodnie z tradycją, cenione. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Arizony po przeprowadzeniu wywiadów z Meksykanami, Argentyńczykami, Paragwajczykami, Amerykanami, Brytyjczykami, a także obywatelami Portoryko, Samoa Amerykańskiego i ...

Profilaktyka nowotworów

Związki zawarte w śliwkach i brzoskwiniach niszczą komórki agresywnego raka piersi, oszczędzając zarazem komórki zdrowe - wynika z amerykańskich badań laboratoryjnych, o których informuje internetowy serwis EurekAlert. Naukowcy z ośrodka badawczego Texas AgriLife Research w College Station w Teksasie sprawdzali wpływ ekstraktu z ciemnej odmiany śliwek oraz ekstraktu z brzoskwiń na dwa rodzaje komórek raka pie...

Tłuszcze nasycone a choroba Alzheimera

Według najnowszych badań, nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, masła oraz innych produktów zawierających tłuszcze nasycone może zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.   Naukowcy współpracujący z Uniwersytetem Harvarda zauważyli, że starsze kobiety, które spożywały dużo tłuszczów nasyconych, miały słabszą pamięć. Natomiast te z pań, które zjadały więcej jednonienasyconych kwasó...

Program 'Wiem, co wybieram'

Wyniki badań zaprezentowane dzisiaj przez przedstawicieli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie potwierdzają wyniki holenderskich badań z 2009 roku i dowodzą, że wybór produktów opatrzonych logo „Wiem, co wybieram” może mieć znaczny i pozytywny wpływ na zbilansowanie codziennej diety.Szczegółowe badania skuteczności znaku przeprowadzone w 2010 r. wśród 150 mieszkańców Wa...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.