Dieta South Beach

Dieta South Beach uważana jest za jedną z najbardziej racjonalnych kuracji odchudzających. Często jest określana jako sposób odżywiania się, który ma gwarantować spadek masy ciała bez efektu jo-jo.
Dieta South Beach uważana jest za jedną z
najbardziej racjonalnych kuracji odchudzających. Często jest określana jako sposób
odżywiania się, który ma gwarantować spadek masy ciała bez efektu jo-jo. Zwolennicy diety South Beach uważają,
że jest to nie tyle dieta, co sposób odżywiania na życie.
Została opracowana przez amerykańskiego kardiologa, Dr Arthura Agastona.
Jej podstawowym założeniem nie jest ograniczenie spożywania posiłków, a wyeliminowanie z diety wysoko przetworzonych
węglowodanów (np. makaronów, białego pieczywa) oraz tłuszczów nasyconych, na rzecz pokarmów
zawierających białka, węglowodany złożone i tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Założeniem tej diety jest
przekonanie, że wszystkie węglowodany i tłuszcze można podzielić na te „dobre” i „złe”.
W diecie chodzi więc o to, by spożywać te wszystkie produkty, które zaliczane są do dobrych. Została oparta na
komponowaniu dań z produktów o niskim indeksie glikemicznym, które pozwalają
na odczuwanie sytości przez długi czas, w odróżnieniu do produktów o wysokim indeksie, po których zjedzeniu,
w krótkim czasie wzrasta ochota na spożywanie kolejnych posiłków.
Dieta South Beach podzielona jest na trzy fazy:
Faza I - traw dwa tygodnie, w których spożywa się produkty o najniższym indeksie glikemicznym (warzywa i chude mięso), a całkowicie eliminuje się z posiłków chleb, ziemniaki i nabiał. Należy również zrezygnować z takich napoi zawierających kofeinę (kawa, herbata, coca-cola itp.).
Faza II - traw do czasu, kiedy osiągniemy zakładaną wagę. Stopniowo włączamy do jadłospisu produkty o większej ilości węglowodanów: niektóre owoce (brzoskwinie, czereśnie, grejpfruty, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona, soki z wyciskanych owoców), warzywa, produkty zbożowe – pełnoziarniste, najlepiej razowe, produkty z ryżu naturalnego, płatki owsiane, jaja, mleko kozie, jogurty naturalne, gorzką czekoladę, miód, czerwone wino.
Faza III - nie jest już dietą, tylko zdrowym sposobem odżywiania, na całe życie. Nie ma już produktów zakazanych, jemy to na co mamy ochotę, musimy tylko zwracać uwagę na to, żeby większość produktów miała niski indeks glikemiczny.
Zalety diety South Beach
Zmienia całkowicie podejście do jedzenia i uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Zapewnia bezpieczeństwo stosowania i korzystnie wpływa na Twoje zdrowie. Jadłospis jest dość zróżnicowany, w zależności od fazy. Ma racjonalne biologicznie podstawy, które pozwalają wierzyć w jej skuteczność. Brak efektu jojo, duża skuteczność diety pod warunkiem stosowania zasad diety nawet po zakończeniu kuracji. Można pozbyć się nawet 20 kg. W pierwszej fazie diety możliwy jest spadek nawet o 6 kg. W kolejnych fazach utrata wagi jest znacznie mniejsza, wszystko zależy od tego, jak długo chcemy trwać w etapie II.
Wady diety South Beach
Relatywnie wysoki koszt diety. Większość produktów o niskim indeksie to produkty sezonowe bądź, w naszych warunkach, dość kosztowne. Brak podania konkretnych przepisów znacznie utrudnia przygotowywanie posiłków – trzeba szukać samodzielnie, co może być również zaletą.
Polecana jest dla osób dorosłych z nadwagą i otyłością. Niewskazana dla osób z hipoglikemią (obniżonym poziomem cukru we krwi), chorzy na cukrzycę muszą najpierw skonsultować się z lekarzem, dieta w połączeniu z lekami może spowodować zbyt drastyczny spadek poziomu glukozy, osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie jajek (w menu jest ich dużo) i zastąpić je np. rybami i drobiem.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG)jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie grupę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). IG - klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2 -3 godziny po ich spożyciu (glikemia po posiłkowa).
IG – zakresy wartości | |
---|---|
Niski | ≤ 55 |
Średni | 56 – 69 |
Wysoki | ≥ 70 |
Tabela indeksów glikemicznych |
---|
Produkty z niskim indeksem glikemicznym |
---|
Jaja | 0 |
Kawa, herbata | 0 |
Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 |
Owoce morza | 0 |
Ryby | 0 |
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 |
Śmietana kwaśna | 0 |
Sos sojowy (bez cukru) | 0 |
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 |
Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 |
Wołowina | 0 |
Ocet | 5 |
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 |
Skorupiaki | 5 |
Awokado | 10 |
Agawa (syrop) | 15 |
Agrest złoty | 15 |
Brukselka | 15 |
Cebula | 15 |
Cukinia | 15 |
Cykoria | 15 |
Czarna porzeczka | 15 |
Fasolka pnąca | 15 |
Fasolka szparagowa | 15 |
Grzyby | 15 |
Imbir | 15 |
Kalafior | 15 |
Kapusta | 15 |
Kiełki (fasoli mung, soi, ...) | 15 |
Kiszona kapusta | 15 |
Koper | 15 |
Korniszony (bez cukru) | 15 |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 |
Migdały | 15 |
Ogórek | 15 |
Oliwki | 15 |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac | 15 |
Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 |
Papryczki Chili | 15 |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 |
Pesto | 15 |
Piniola | 15 |
Por | 15 |
Rabarbar | 15 |
Rzodkiew | 15 |
Sałata | 15 |
Seler naciowy | 15 |
Soja | 15 |
Szczaw | 15 |
Szparagi | 15 |
Szpinak | 15 |
Tofu | 15 |
Zarodki (przenne) | 15 |
Acerola | 20 |
Artiszoki | 20 |
Bakłażan | 20 |
Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 |
Czereśnie | 20 |
Fruktoza | 20 |
Jogurt sojowy | 20 |
Kakao (bez cukru) | 20 |
Karczochy | 20 |
Pędy bambusa | 20 |
Śmietana sojowa | 20 |
Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 |
Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 |
Agrest niebieski | 25 |
Borówki | 25 |
Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 |
Czerwona porzeczka | 25 |
Fasola mung, flagolet | 25 |
Humus | 25 |
Jeżyny | 25 |
Mąka sojowa | 25 |
Maliny | 25 |
Masło migdałowe | 25 |
Masło z orzechów laskowych | 25 |
Pestki z dyni | 25 |
Truskawki | 25 |
Wiśnie | 25 |
Zielona soczewica | 25 |
Buraki surowe czerwone | 30 |
Ciecierzyca gotowana | 30 |
Czerwona soczewica | 30 |
Czosnek | 30 |
Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 |
Grejpfrut | 30 |
Gruszka | 30 |
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 |
Mandarynki | 30 |
Marakuja | 30 |
Marchew surowa | 30 |
Marmolada bez cukru | 30 |
Migdałowe mleko | 30 |
Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 30 |
Mleko sojowe | 30 |
Morele świeże | 30 |
Pamelo | 30 |
Pomidory | 30 |
Rzepa, brukiew (surowe) | 30 |
Soczewica żółta | 30 |
Twaróg odtłuszczony | 30 |
Amarant ziarno | 35 |
Biała fasola | 35 |
Brzoskwinie | 35 |
Ciecierzyca z puszki | 35 |
Czarna fasola | 35 |
Drożdże | 35 |
Drożdże piwne | 35 |
Dziki ryż | 35 |
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c | 35 |
Figi świeże | 35 |
Granat | 35 |
Groszek zielony | 35 |
Jabłka duszone | 35 |
Jabłka suszone | 35 |
Jabłko (świeże) | 35 |
Jogurt odtłuszczony | 35 |
Kukurydza antyczna indiańska | 35 |
Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 |
Lody słodzone fruktozą | 35 |
Mąka z ciecierzycy | 35 |
Musztarda Dijon | 35 |
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 |
Nektarynki | 35 |
Pigwa | 35 |
Pomarańcze | 35 |
Pomidory suszone | 35 |
Przecier pomidorowy | 35 |
Seler surowy (korzeń) | 35 |
Śliwki | 35 |
Sok pomidorowy | 35 |
Sorbet jabłkowy | 35 |
Słonecznik | 35 |
Wasa™ | 35 |
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym |
---|
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 |
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 |
Fasola z puszki | 40 |
Figi suszone | 40 |
Gryka | 40 |
Kasza gryczana | 40 |
Laktoza | 40 |
Maca (z mąki pp) | 40 |
Makaron z mąki razowej - al dente | 40 |
Marchwiowy sok | 40 |
Masło orzechowe (bez cukru) | 40 |
Mleko kokosowe | 40 |
Morele suszone | 40 |
Otręby (owsiane i pszenne) | 40 |
Owies | 40 |
Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 |
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) | 40 |
Płatki owsiane (niegotowane) | 40 |
Śliwki suszone | 40 |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 |
Ananas (świeży) | 45 |
Banany niedojrzałe | 45 |
Chleb pp stostowany | 45 |
Chleb żytni (z mąki pp) | 45 |
Jęczmień (ziarno) | 45 |
kaszka pszenna bulgul | 45 |
Kokos | 45 |
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) | 45 |
Makaron : typ Capellini | 45 |
Płatki śniadaniowe pełne | 45 |
Ryż basmati brązowy | 45 |
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 |
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 |
Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 |
Winogrono (zielone i czerwone) | 45 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 |
Żurawina | 45 |
Bataty - słodkie kartofle | 50 |
Chayote - dyniowaty | 50 |
Chleb orkiszowy | 50 |
Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 |
Couscous ( pełne ziarno) | 50 |
Jabłkowy sok (niesłodzony) | 50 |
Kiwi | 50 |
Makaron z pszenicy durum | 50 |
Mango | 50 |
Muesli (niesłodzone) | 50 |
Owoce lichee | 50 |
Persymona, kaki | 50 |
Ryż basmati | 50 |
Ryż brązowy | 50 |
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 |
Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 |
Sok żurawinowy ( niesłodzony) | 50 |
Surimi ( paluszki krabowe) | 50 |
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym |
---|
Brzoskwinie z puszki | 55 |
Czerwony ryż | 55 |
Ketchup | 55 |
Maniok | 55 |
Musztarda (z cukrem) | 55 |
Nutella® | 55 |
Papaja | 55 |
Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 |
Sok z mango (niesłodzony) | 55 |
Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 |
Sushi | 55 |
Banany dojrzałe | 60 |
Jęczmień dmuchany | 60 |
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 |
Kasza manna | 60 |
Kasztan | 60 |
Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 |
Lody słodzone cukrem | 60 |
Majonez z cukrem | 60 |
Melon | 60 |
Miód | 60 |
Mleko tłuste | 60 |
Morele z puszki | 60 |
Owsianka | 60 |
Pizza | 60 |
Ryż aromatyzowany (jaśminowy...) | 60 |
Ryż długoziarnisty | 60 |
Ananas z puszki | 65 |
Buraki gotowane | 65 |
Chleb "razowy" (z białej mąki) | 65 |
Chleb pełnoziarnisty | 65 |
Chleb żytni z białej mąki | 65 |
Dżem z cukrem | 65 |
Kukurydza | 65 |
Kuskus | 65 |
Mąka kasztanowa | 65 |
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp. | 65 |
Muesli (z cukrem, miodem itp.) | 65 |
Pigwa konserwowa (z cukrem) | 65 |
Rodzynki | 65 |
Syrop klonowy | 65 |
Tamarynda (słodzona) | 65 |
Ziemniaki w mundurkach | 65 |
Amarantus dmuchany | 70 |
Bagietka | 70 |
Biały ryż | 70 |
Biszkopt | 70 |
Brązowy cukier | 70 |
Bułki | 70 |
Chipsy | 70 |
Chleb ryżowy | 70 |
Cukier | 70 |
Daktyle suszone | 70 |
Kasza jęczmienna | 70 |
Kleik | 70 |
Maca (z białej mąki) | 70 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Makaron z białej mąki | 70 |
Melasa | 70 |
Napoje (słodzone) | 70 |
Polenta | 70 |
Proso | 70 |
Ravioli | 70 |
Risotto | 70 |
Rogalik | 70 |
Sucharki | 70 |
Tacos | 70 |
Ziemniaki gotowane | 70 |
Arbuz | 75 |
Dynia | 75 |
Kabaczek | 75 |
Bób gotowany | 80 |
Marchew gotowana | 80 |
Puree | 80 |
Biała mąka | 85 |
Mleko ryżowe | 85 |
Pasternak | 85 |
Prażona kukurydza | 85 |
Płatki kukurydziane | 85 |
Ryż dmuchany | 85 |
Ryż paraboliczny | 85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) | 85 |
Seler gotowany (korzeń) | 85 |
Tapioka | 85 |
Chleb z białej mąki | 90 |
Mąka ziemniaczana | 90 |
Mąka ryżowa | 95 |
Ziemniaki pieczone | 95 |
Ziemniaki zasmażane | 95 |
Glukoza | 100 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Piwo - maltoza | 110 |
Zobacz także
Polecane książki
Wybrane artykuły
- Zdrowa kobieta
- Zdrowy mężczyzna
- Zdrowie w starszym wieku
- Zdrowy układ pokarmowy
- Zdrowe serce
- Aktywny organizm
Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.

1. Zmień przyzwyczajenia
Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.
Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!
..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.
Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:
- suplementy diety,
- zdrowa żywność,
- usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
- salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
- szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.