Dobrawaga

Oczyszczanie organizmu

1. Dla nowicjuszy rozpoczynających procesy oczyszczania organizmu polecana jest dieta sokowa, polegająca na piciu do 2 litrów świeżo wyciśniętych soków z warzyw i owoców.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, błonnika i innych składników przyczyniających się do ochrony organizmu przed wielu chorobami. Dlaczego jednak soki zamiast całych owoców? Odpowiedź jest prosta: na przyswojenie wartości odżywczych z żywność w postaci stałej organizm potrzebuje kilku godzin. Soki natomiast są bardzo szybko trawione i czasami w ciągu zaledwie kilku minut wartości odżywcze, jakie one oferują są przyswojone przez organizm. W skład całych owoców i warzyw wchodzi błonnik, którego nie ma w soku. Nie ma on wartości odżywczych stanowi jednak swego rodzaju „miotłę” czyszczącą jelita. Właśnie dlatego jest on potrzebny organizmowi i należy przynajmniej raz dziennie jeść sałatkę warzywną czy owocową.

Owoce i warzywa powinny być świeże, dojrzałe i bez konserwantów. Soki są wyśmienitym sposobem na dostarczenie wielu cennych składników, których organizm potrzebuje (witamin, mikro i makro elementów, enzymów, przeciwutleniaczy). Ich spożywanie w diecie sokowej oczyszcza organizm ze złogów i toksyn oraz dostarcza niezbędnych substancji uruchamiających procesy uzdrawiające. Natomiast wprowadzenie soków do codziennego menu zdecydowanie wzmacnia układ immunologiczny, co pozwala zachować dobrą kondycję psychofizyczną, czyli pełnię zdrowia. Dieta sokowa to idealny sposób na osiągnięcie pięknej i wymarzonej sylwetki. Przynosi nie tylko szybkie i trwałe efekty, ale pozwala także pozbyć się toksyn i uzupełnić wszelkie niedobory żywieniowe. Jest smaczna, lekka i przyjemna, a także dobrze tolerowana przez organizm. Ponadto oczyszcza skórę, przywraca jej blask i poprawia samopoczucie.

Zalety kuracji sokowej:
  • nie ma obaw przedawkowania którejś z witamin czy soli mineralnych, nawet, gdy pijemy bardzo dużo soków,
  • zawarte w sokach związki występują w postaci zjonizowanej, co zapewnia organizmowi utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej,
  • substancje zawarte w sokach trafiają do krwiobiegu już po 15 minutach i są przyswajalne prawie w 90%,
  • soki oczyszczają organizm z toksyn (także bakteryjnych) i szkodliwych produktów przemiany materii (złogów),
  • neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się, powstawanie nowotworów i wiele innych schorzeń,
  • regenerują krew i odmładzają gruczoły i organy wewnętrzne,
  • doskonale wpływają na oczy, zapobiegają m.in. zaćmie,
  • zapewniają właściwe nawilżenie skóry, dobrze wpływają na włosy i paznokcie.
Pamiętaj:
  • Kurację sokami należy zaczynać powoli, np. od wypicia 1 szklanki soku dziennie.
  • Nie wolno nigdy przymuszać się do wypicia soku.
  • Z wyciśniętych soków należy bezwzględnie zebrać pianę.
  • Soki trzeba pić powoli, przynajmniej na pół godziny przed posiłkiem.
  • Kurację stosować przez 2 tygodnie, następnie przerwać na miesiąc, następnie wznowić i stosować aż do otrzymania pozytywnego rezultatu.
  • Soków nie należy podgrzewać ani zbytnio schładzać.
  • Najlepiej spożywać je zaraz po wyciśnięciu.
  • Nie zrażaj się zbyt szybko do soków. W niektórych przypadkach w początkowej fazie mogą nastąpić mdłości, bóle głowy, mięśni, biegunka. Jest to objaw normalny, spowodowany oczyszczaniem się organizmu z toksyn. Po kilku dniach wszystkie te objawy miną.
  • Osoby, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi powinny unikać soków owocowych i soku z marchwi.
  • Nie zaleca się podawania soków niemowlętom poniżej 6 miesiąca życia. Niektóre rodzaje soków mogą powodować nadmierne gazy objawiające się kolką.

Dietę sokową można stosować przez całą wiosnę, przez 1 dzień w tygodniu. Jest to znacznie bezpieczniejszy wariant w porównaniu z kuracją kilkudniową, gdyż na bieżąco uzupełniamy w organizmie brakujące składniki. Natomiast wprowadzenie soków do codziennego menu zdecydowanie wzmacnia układ immunologiczny, co pozwala zachować dobrą kondycję psychofizyczną, czyli pełnię zdrowia. Dieta sokowa pozwoli zamienić złe nawyki żywieniowe na zdrowe odżywianie. Dodatkowym wsparciem w dietach odchudzających są ćwiczenia fizyczne, które mogą gwarantować schudnięcie.

W nieco inny sposób do diety sokowej podchodzi prof. Michał Tombak, jeden z najbardziej znanych na świecie specjalistów od rosyjskiej filozofii leczenia naturalnego. Zaleca on przeprowadzanie intensywnych terapii z wykorzystaniem naturalnych substancji. Podczas diety prof. Michała Tombaka codziennie rano pijesz wodę wymieszaną z tzw. solą gorzką (siarczan magnezu), delikatnym środkiem przeczyszczającym, stosowanym w medycynie. Według prof. Tombaka roztwór ten przyciąga wszelkie toksyny zatruwające organizm. Pomaga też transportować je do jelit i sprzyja ich usuwaniu. Picie słonej wody może jednak prowadzić do odwodnienia. Utratę płynów rekompensujesz więc, pijąc 4 litry specjalnej mieszanki soków z owoców cytrusowych. Dodatkowo dostarczasz w ten sposób organizmowi witaminy i składniki mineralne. Dieta trwa 6 dni.

Po 6 dniach można spodziewać się poprawy samopoczucia i zdrowia. Jednak by w pełni dokonać oczyszczania organizmu po zakończeniu picia soków należy przeprowadzić dwumiesięczną kurację. Polega ona na zmianie nawyków żywieniowych. Wyeliminować należy produkty, które zawierają biały cukier i białą mąkę. Zrezygnować trzeba też ze słodyczy, dżemów i mleka. Polecane są sałatki, kasze, warzywa, owoce i świeżo wyciśnięte soki. Jako dodatek do nich, w niewielkich ilościach można spożywać masło, ser, jajka , mięso i ryby. Podczas posiłku nie wolno łączyć produktów węglowodanowych i białkowych.

Jak dokładnie wygląda ta dieta?

Pierwsze 3 dni Rano wypij na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką gorzkiej soli stołowej. Zaraz po wypiciu roztworu ciepło się ubierz. Przygotuj mieszankę soków: wyciśnij 900 ml (ok. 3,5 szklanki) soku z grejpfrutów. Dodaj 900 ml soku ze świeżych pomarańczy, 200 ml (niepełna szklanka) soku z cytryn i 2 l wody. Co 30 minut wypijaj po 100 ml mieszanki (niepełne pół szklanki), dopóki się nie skończy. Gdy pojawi się uczucie głodu, można jeść pomarańcze lub grejpfruty. Przed snem koniecznie wypij napar z ziół przeczyszczających.

Dzień 4-5 Rano wypij na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką gorzkiej soli stołowej. Oprócz mieszanki soków wolno pić sok z jabłek i marchwi (proporcje dowolne). Jako przegryzka (tylko gdy odczuwasz głód) mogą służyć warzywa i owoce.

Dzień 6 Rano wypij na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką gorzkiej soli stołowej. Nadal możesz pić mieszankę soków lub sok z marchwi i jabłek. Gdy odczuwasz głód możesz przegryzać owoce i warzywa. Dodatkowo możesz wprowadzić w minimalnych ilościach kaszę, jajka i ryby.

Zdaniem prof. Michała Tombaka kuracja ta przeznaczona jest dla osób zestresowanych, przemęczonych. Powinna pomóc również osobom, którym często dokucza ból głowy i zaparcia. Poprawę poczują też osoby z wrzodami żołądka, dwunastnicy i hemoroidami. Według prof. Michała Tombaka słona woda i soki owocowe mają moc, która pomoże oczyścić jelita z toksyn i złogów. Jako wzmocnienie efektu zaleca nawet lewatywę i płukanie jelita grubego.

2. Jedną z najstarszych metod oczyszczania organizmu jest głodówka. Jest ona również dobrym sposobem na zrzucenie części zbędnych kilogramów.

Głodówki stosowano już w starożytności, przede wszystkim w celach leczniczych, a zalecał je nawet sam Hipokrates. Obecnie, gdy jesteśmy bardzo często przejedzeni, raz na kilka miesięcy warto wytrzymać kilka dni na restrykcyjnym poście.

Organem intensywnie unieszkodliwiającym toksyny jest wątroba. Eliminacja zanieczyszczeń odbywa się przez jelita oraz układ moczowy oddechowy i skórę, zgodnie z zasadą: to co rozpuszczalne w wodzie usuwają nerki, toksyny rozpuszczalne w tłuszczach - układ pokarmowy. Nie zawsze jednak nasz system oczyszczania radzi sobie ze wszystkimi złogami, stąd pomysł na głodówki oczyszczające.

Mechanizm głodówki jest prosty. Organizm pozbawiony żywności z zewnątrz przechodzi na odżywianie wewnątrzustrojowe. W pierwszej kolejności spala wszystko, co zbędne: białko złogowe zalegające w starych komórkach, martwe części tkanek i ogniska zapalne. Niekorzystne objawy takie jak bóle głowy, czasem mdłości, poczucie ciężkości pojawiające się w trakcie głodówki, nie są spowodowane osłabieniem wywołanym brakiem jedzenia, lecz są to objawy zatrucia organizmu, tym cięższe im więcej grzechów dietetycznych mamy na sumieniu. Biorą się one stąd, że poupychane w różnych zakamarkach przez organizm toksyny zostają głodówką "poruszone", a następnie wydalone. W czasie głodówki cały ustrój pracuje na najwyższych obrotach. Wzrasta m.in. odporność na infekcje, bo rośnie liczba białych krwinek. Każda kolejna głodówka przebiega jednak coraz lepiej. Poddające się im osoby zauważają większą wydolność umysłową, lepsze samopoczucie psychiczne, przypływ energii, wrażenie niezwykłej lekkości.

Głodówka powinna zostać zaplanowana na czas obniżonej aktywności, bo nasz organizm będzie wtedy pracować na najwyższych obrotach - spalając to, z czym na bieżąco nie nadążał.

Rodzajów głodówek jest wiele, ale istnieje kilka niezmiennych zasad - dieta powinna potrwać minimum 36 godzin (noc, dzień, noc), ale jednak najlepsze efekty osiąga się po przynajmniej 3 dniach. Głodówka powinna być poprzedzona mądrymi przygotowaniami. Nie wolno rozpoczynać głodówki po kilkudniowym okresie żywienia w Fast- foodach, albo niedojadania. Na 3-4 dni przed rozpoczęciem postu przestaw się na potrawy z warzyw i owoców, zrezygnuj z białego pieczywa na rzecz razowego i zastąp ziemniaki kaszą. Chodzi o dostarczenie organizmowi witamin i składników mineralnych, ale także o zapewnienie pożywienia, które dostarczy energii przez kilka kolejnych dni.


Podstawowe rodzaje głodówek
  • ścisła, tylko na wodzie;
  • na świeżych sokach owocowych i warzywnych;
  • owocowo–warzywna;
  • częściowa (rezygnacja z mięsa, słodyczy, jedzenie tylko jednego posiłku dziennie).

Na każdej głodówce warto zrezygnować z czerwonego mięsa, zastępując je rybami i unikać jedzenia grochu, fasoli, soi i ziemniaków. Ogranicz także używanie soli, albo zupełnie z niej zrezygnuj. Specjaliści uważają, że powrót do "normalnego" żywienia po głodówce powinien trwać tak długo, jak długo trwała głodówka.

3. Oczyszczająca chińska głodówka

Głodówki nie można robić byle jak. Należy przynajmniej kilka dni wcześniej przygotować do niej ciało. Najpierw trzeba przestać jeść mięso, stopniowo przechodzić na pożywienie roślinne, a tuż przed rozpoczęciem jeść wyłącznie produkty zbożowe, np. kasze. Po kilku dniach można rozpocząć głodówkę.

Celem oczyszczania i równoważenia organizmu stosuje się różnego rodzaju i różnej długości głodówki oraz kuracje zbożowe. Abu zrozumieć sens takiego umartwiania się, należy poznać „prawo dziewięćdziesięciu dni” - ważne i obowiązujące w medycynie chińskiej. Mówi ono, że każda rzecz czyniona lub spożywana dzisiaj, da rezultat za dziewięćdziesiąt dni. Jeśli dzisiaj w jakiś konkretny sposób będziemy się zachowywać, to po tych dniach powróci to jak bumerang.

Na przykład kobieta w ciąży po zrobieniu „trwałej” czy farbowaniu włosów może spodziewać się trzy miesiące później komplikacji związanych z ciążą. Mimo pozornego braku związku między tymi zdarzeniami istnieje wspólny punkt: włosy na głowie i układ płciowy należą do ruchu wody. Chemiczna, obca substancja w pośredni sposób może wpłynąć na zdrowie matki i płodu. Z kolei zbyt wiele chłodu dopuszczonego do ciała w zimie, 90 dni później, na wiosnę, doprowadzi do reumatyzmu czy przeziębienia, a nadmiar gorąca w lecie jesienią doprowadzi do pojawienia się gorączki.

W życiu ciągle popełniamy błędy, których skutki pojawiają się w cyklu dziewięćdziesięciodniowym. Na dodatek każdy taki skutek staje się kolejnym zaburzeniem, wywołującym nową reakcję po kolejnych trzech miesiącach, a więc cykl powtarza się dalej, jak fale po wrzuceniu kamienia do wody (co 180, 270 dni itd.) Oczywiście te kolejne rezultaty pierwotnego zaburzenia równowagi organizmu są coraz słabsze, niemniej jednak ciągle obecne.

Głodówkę lub kurację zbożową robimy po to, by przerwać i wygasić takie cykle. Trwa ona dwanaście dni i po niej zaczyna się nowy cykl, tyle że organizm jest już oczyszczony i lepiej zharmonizowany. A dlaczego właśnie 12 dni? Otóż, uważa się, że cykl przemiany i wymiany krwi trwa sto dwadzieścia dni. Dlatego też w ciągu dwunastu dni nastąpi zmiana właściwości 10% krwi, przez co uzyskuje się wystarczającą ilość energii i mocy do spowodowania odczuwalnej zmiany na lepsze. Zatrzymuje się w ten sposób rozwój i rozprzestrzenianie choroby, nie narusza się jednak jeszcze głębokich korzeni, czyli jej przyczyn. Porównać to można do głębokiej akupunktury.

Głodówki nie można robić byle jak. Należy przynajmniej kilka dni wcześniej przygotować do niej ciało. Najpierw trzeba przestać jeść mięso, stopniowo przechodzić na pożywienie roślinne, a tuż przed rozpoczęciem jeść wyłącznie produkty zbożowe, np. kasze. Po kilku dniach można rozpocząć głodówkę. Pić należy zawsze ciepłe napoje, a do przyrządzania soków wybierać takie rodzaje owoców czy jarzyn, które będą wzmacniały żądany organ. Nigdy nie powinno się robić głodówki w zimie. Najlepiej zaczynać ją wiosną, a definitywnie zaprzestać po jesiennym zrównaniu dnia z nocą. Głodówka ma trwać przynajmniej trzy dni. Ciało potrzebuje najmniej 72 godzin na wydalenie głównych toksyn. Po zakończeniu stopniowo przyzwyczajamy organizm do normalnego pożywienia.

Wskazane jest, by raz w roku zrobić 12-dniową kurację zbożową. W ciągu tych 12 dni je się gotowaną bez soli pszenicę (ziarno) czy kaszę jaglaną, bardzo dokładnie ją żując. Jeść możemy tyle, ile mamy ochotę, a do tego powinniśmy pić herbatę z gotowanej naci pietruszki lub sok brzozowy. Po takiej kuracji trzeba zacząć normalnie gotować. Oczywiście najlepiej według zasady pięciu przemian.

4. Oczyszczanie jelit, nerek i wątroby oraz innych organów

W czasach, gdy większość z nas spożywa jedzenie pełne konserwantów, pije wodę z kranu i przebywa w niezdrowym środowisku, cierpimy na liczne choroby cywilizacyjne i jesteśmy podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Zanieczyszczony organizm odmawia posłuszeństwa i zaczyna strajkować. Żeby powrócić do zdrowia, musimy go dokładnie oczyścić - można tego dokonać zabiegami, które przeprowadza się także w domu.

Przy oczyszczaniu organizmu ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności. Nie możemy zacząć od oczyszczania organów, które uwalniając kamienie i toksyny mogące zablokować narządy znajdujące się pod nimi. Dlatego zabiegi przeprowadzamy „od dołu” i w pierwszej kolejności zajmujemy się jelitami i nerkami.

Oczyszczanie jelit

Oczyszczanie jelit to zabieg polegający na usunięciu złogów i kamieni kałowych zalegających w jelitach. Istnieją różne sposoby i techniki prowadzące do tego samego celu. Efekt końcowy zależny jest przede wszystkim od zastosowanej metody. To, że zbyt obfite i źle komponowane posiłki, wysoko przetworzona żywność, życie i jedzenie w stresie są przyczyną utrudnień w pracy jelit jest oczywiste.

Na początek oczyszczenie jelita grubego. Mamy tutaj różne możliwości, ale najdokładniejsza jest lewatywa. Od wielu stuleci zabiegi oczyszczania jelita grubego były wykonywane w formie popularnej lewatywy. Historycy twierdzą, że hydroterapia jelita grubego, a przede wszystkim jej najprostsza forma - lewatywa, znana była już w starożytnym Egipcie. Wierzono, że regularne oczyszczanie jelita grubego jest podstawą dobrego zdrowia. Dobroczynny wpływ lewatywy przy zaparciach, jak też wspomagające siły obronne organizmu przy różnego rodzaju infekcjach wykorzystywały jeszcze nasze babcie.


Kurację powinno się przeprowadzić następująco:
  • I tydzień - codziennie
  • II tydzień - co drugi dzień
  • III tydzień - co dwa dni
  • IV tydzień - dwa razy w tygodniu

Jakie korzyści mamy po wykonaniu lewatywy?

  • oczyszczenie jelita z kamieni kałowych, toksyn i pasożytów;
  • znikają bóle głowy, migreny;
  • zmniejsza sie otyłość brzuszna;
  • poprawia samopoczucie;
  • zapobiega powstawaniu wzdęć, zaparcia, biegunki;
  • spadek wagi;
  • poprawia wchłanianie składników odżywczych;
  • znikają problemy skórne;
  • stany depresyjne i ospałość;
  • zwiększa się odporność organizmu na wszelkie choroby;
  • poprawia się trawienie.

Naturalna i dobrze ułożona dieta zawiera w sobie niewiele materiału na złogi kałowe, a posiada sporą ilość produktów z błonnikiem, stanowiących swoisty rodzaj miotły dla naszych jelit. Natomiast brak błonnika w diecie oznacza zaparcia, a te są bezpośrednią przyczyną tworzenia się toksycznych złogów i kamieni kałowych.

Polecane książki

Facebook

Wybrane artykuły

Na problemy z dietą – zdjęcie pizzy?

Naukowcy ze szwajcarskiego Nestlé Research Centre przeprowadzili ciekawy eksperyment, który może pomóc osobom próbującym przestrzegać wielu rygorystycznych wymogów różnych diet. To dobra wiadomość dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale odrzuca ich na widok sałatek i innych zdrowych przekąsek. Grupa badawcza sprawdziła swój pomysł na grupie 14 wolontariuszy. Do ich językó...

Nadwaga z recesji

Polacy należą do wąskiej czołówki najszczuplejszych narodów w Europie – tak wynika ze statystyk opublikowanych w Brukseli przez Komisję Europejską pod koniec 2006 r. Szczuplejsi od nas są tylko Francuzi i Włosi. Do zgrabnej czołówki należą jeszcze Austriacy, Holendrzy i Słowacy, którym również udaje się utrzymać przeciętną wagę w zdrowych proporcjach. Niestety, w pozostałych 19 krajach unijnych i...

Mleko nasz "wybawca" i inne ciekawostki

Moja historia z mlekiem zaczęła się dosyć dziwnie. Otóż jako niemowlę stale bywałem głodny. Ssałem zatem pierś w celu zaspokojenia pierwotnej potrzeby potocznie określanej głodem. Nieprawdaż, dosyć niespotykana historia?! A teraz bardziej poważnie… PRACA W MLECZARNI Jest rok 2007 i zdałem maturę, szukam pracy na wakacje. No i jest, trafiłem do OSM (Okręgowej spółdzielni Mleczarskiej – gdyby ktoś nie z...

Odżywianie kłamstwem

“Szaleństwo diety nisko-tłuszczowych jest z nami od dwóch dekad, jednak Amerykanie wciąż przybierają na wadze. Dlaczego? Powód jest prosty: diety nisko-tłuszczowe po prostu nie działają.” (Kevin Vigilante, Mary Flynn, “Low-Fat Lies, High-Fat Frauds”, 1999)Pojęcie „dieta” pochodzi z łaciny i greki, jej znaczenie to rutyna, nawyk – droga życia. Lecz nowoczesne pojęcie tego terminu zm...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.