Dobrawaga

Dieta indeksu glikemicznego

Głosów: 2
środa, 14 listopada 2012


Dieta pozwalająca na utratę wagi poprzez ograniczenie ilości węglowodanów spowodawane spożywaniem pokarmów o niskim indeksie glikemicznym...

Co to jest indeks glikemiczny (IG)

To wskaźnik informujący o tym, jak szybko dany produkt po jego spożyciu, doprowadza do podniesienia poziomu cukru (glukozy) we krwi.

Indeks glikemiczny określa wzrost poziomu glukozy po podaniu określonej ilości węglowodanów przyswajalnych (np. w postaci pokarmu) i porównaniu go z krzywą wzrostu glukozy po podaniu czystej glukozy. Zakres indeksu glikemicznego może wahać się od 0 do 100. Czym wyższa jego wartość tym dany produkt bardziej zwiększa poziom glukozy we krwi.

Procesy technologiczne przy produkcji żywności na ogół wpływają na zwiększenie indeksu glikemicznego. Zatem produkty nisko przetworzone z tego samego surowca mają z reguły niższy indeks glikemiczny od produktów przetworzonych.

Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy poziom cukru we krwi, tym większe prawdopodobieństwo, że niespożytkowany cukier zamieni się w naszym organizmie w tłuszcz.
Im więcej produktów o niskim indeksie glikemicznym, tym proces związany z podwyższaniem cukru (glukozy we krwi) i kolejnymi procesami przebiega znacznie wolniej. Szanse na to, by przybyło nam kilogramów są więc niewielkie.

Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu. Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Dzięki znajomości wartości indeksu glkemicznego dla poszczególnych produktów, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi, co w efekcie pozwala przywrócić prawidłową wagę ciała i utrzymać ją - bez efektu jojo. Wystarczy więc spożywać wyłącznie te produkty, które mają odpowiedni indeks glikemiczny, a dieta oparta na tym indeksie pozbawi nas zbędnych kilogramów.

Twórcą diety opartej na indeksie glikemicznym jest francuski lekarz Michel Montignac, który na bazie własnych obserwacji doszedł do wniosku, że w odchudzaniu pomóc mogą produkty, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.

Metoda Montignaca nie ogranicza ilości pokarmu i kalorii, lecz uczy, czego należy unikać, a czego powinniśmy spożywać więcej. Jeśli zrozumiesz jej podstawowe zasady, liczenie kalorii będzie należało do przeszłości - jako największa pomyłka dietetyczna stulecia.

Metoda Montignaca opiera się na założeniu, że za nadwagę i otyłość nie odpowiada spożywanie kalorycznych posiłków, ale spożywanie źródeł węglowodanów, które przyczyniają się do gwałtownych skoków cukru we krwi. Sukces może diecie zapewnić jedynie wyeliminowanie tych produktów, które odpowiadają za wywoływanie nagłych skoków poziomu cukru. Podstawą są zatem produkty spożywcze, które charakteryzują się niskim wskaźnikiem glikemicznym.

Równomierny i niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu produktów o niskim IG powoduje małe wydzielanie insuliny, dłuższe odczuwanie sytości i większe zużycie rezerw tłuszczu. Natomiast wysoki poziom glukozy we krwi wywołany spożyciem produktów o wysokim IG wpływa na odkładanie tłuszczu w tkance tłuszczowej i jest uznanym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych.

Jeżeli chcemy schudnąć, należy wybierać tylko i wyłącznie takie produkty, które mają niski indeks glikemiczny, a dieta Montignaca będzie miała szansę odnieść rezultat, zgodny z naszymi oczekiwaniami.

Założenia diety opartej na indeksie glikemicznym Jeżeli chcemy stracić na wadze wystarczy znacznie ograniczyć węglowodany. Ograniczając spożywanie węglowodanów, organizm zaczyna zamieniać nagromadzony tłuszcz w energię, która posłuży mu za paliwo. Nie jest to nic nadzwyczajnego. To zwyczajna funkcja organizmu, w którą zostaliśmy wyposażeni na wypadek okresów ograniczonego dostępu do pożywienia. Tradycyjny model żywieniowy zakłada, że na nasze posiłki powinny się składać z produktów, które dostarczają nam 60% energii pochodzącej od węglowodanów, natomiast reszta to białka i tłuszcze. Dieta z IG zakłada, że aby utrzymać dobre zdrowie i piękną sylwetkę wystarczy zmienić te proporcje na takie: 45% to energia pochodząca od węglowodanów, 25% z białek i 30% z tłuszczów.

Podstawą diety są produkty, których wartość IG jest mała, niższa niż 50-55. Natomiast produkty, których IG jest większy niż 75 powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety. Produkty, których indeks glikemiczny ma średnie wartości nie są szczególnie zalecane, ale nie są też niedozwolone, stąd można przyjąć, że mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach (2-3 porcje dziennie). Dobrym i polecanym zwyczajem jest spożywanie 3 głównych (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 mniejszych posiłków w ciągu dnia, przy czym jako posiłek traktuje się zjedzenie nawet pojedynczego produktu (np. jabłka).

Zalecenia do jadłospisu

  1. Należy regularnie spożywać posiłki w odstępach około 3 – godzinnych.
  2. Potrawy należy gotować krótko, tylko tyle, ile trzeba (nadmierne rozgotowywanie makaronu, ryżu, warzyw zwiększa ich indeks glikemiczny), najlepiej więc spożywać produkty zbożowe al. dente, a warzywa i owoce na surowo.
  3. Mocno ograniczyć dosalanie potraw oraz unikać produktów bogatych w sód (np. przyprawy typu kostka rosołowa, konserwy mięsne i rybne, sery żółte i pleśniowe, solone orzeszki).
  4. Zwiększyć spożycie tłuszczów bogatych w kwasy jedno i wielo-nienasycone (ryby, oleje roślinne, drób), natomiast zmniejszać i eliminować spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu (mięso i wędliny wieprzowe,). Usuwać widoczny tłuszcz z mięsa.
  5. Należy dbać o urozmaicenie jadłospisu.
  6. W czasie stosowania diety konieczne jest wypijanie każdego dnia 1,5 – 2,5 litra wody źródlanej lub ustrukturowanej.

Trzy fazy diety opartej o indeks glikemiczny

Faza I - przeznaczona dla osób chcących zredukować szybko i znacznie swoją masę ciała – trwa od 2 tygodni do kilku miesięcy
W tym okresie należy spożywać minimalną ilość węglowodanów, natomiast dowolną ilość białek i zdrowych tłuszczów. Kierując się tą zasadą można spożywać 4-5 posiłków dziennie, nie licząc ich kalorii. Spodziewana utrata wagi to 1 kg tygodniowo. Dla poprawienia efektów odchudzania należy się wysypiać (7-8 godzin na dobę) i unikać stresu.

Faza II - przeznaczona dla osób, które mają do zrzucenia tylko kilka kilogramów – trwa do momentu osiągnięcia upragnionej wagi.
Płynne przejście z fazy pierwszej do drugiej polega na stopniowym wprowadzaniu do diety węglowodanów o niskim IG. Na początek możemy zacząć od jednego owocu lub jednej kromki ciemnego pieczywa na dzień. Na tym etapie każdy powinien indywidualnie do swoich potrzeb dopasować spożywanie węglowodanów. Każdy organizm jest inny, a my znamy siebie najlepiej, więc słuchajmy swojego wewnętrznego głosu, który nam podpowie jaka ilość węglowodanów będzie dla nas najlepsza. Stosując się do tej zasady w rezultacie zgubimy około 0,5 kg na tydzień.

Faza III - nie jest już dietą, tylko zdrowym sposobem odżywiania, na całe życie – przeznaczona dla osób, które już osiągnęły upragnioną wagę.
Faza trzecia ma zapoczątkować nowy etap w Twoim życiu, a więc zmianę odżywiania. Jeżeli będziesz się zdrowo odżywiać, utrzymasz swoją upragnioną wagę i ograniczysz ryzyko zachorowania na choroby. Nie ma już produktów zakazanych, jemy to na co mamy ochotę, musimy tylko zwracać uwagę na to, żeby większość produktów miała niski indeks glikemiczny. W diecie tej aktywność fizyczna jest bardzo wskazana, polecane szczególnie są: spacery, Nordic Walking lub jazda na rowerze.

Zalety diety IG

Zmienia całkowicie podejście do jedzenia i uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Zapewnia bezpieczeństwo stosowania i korzystnie wpływa na Twoje zdrowie. Jadłospis jest dość zróżnicowany, w zależności od fazy. Ma racjonalne biologicznie podstawy, które pozwalają wierzyć w jej skuteczność. Brak efektu jojo, duża skuteczność diety pod warunkiem stosowania zasad diety nawet po zakończeniu kuracji. Można pozbyć się nawet 20 kg. W pierwszej fazie diety możliwy jest spadek nawet o 8kg. W kolejnej fazie utrata wagi jest znacznie mniejsza, wszystko zależy od tego, jak długo będziemy trwać w II fazie.

Wady diety IG

Relatywnie wysoki koszt diety. Większość produktów o niskim indeksie to produkty sezonowe bądź, w naszych warunkach, dość kosztowne. Brak podania konkretnych przepisów znacznie utrudnia przygotowywanie posiłków – trzeba szukać samodzielnie, co może być również zaletą.

Polecana jest dla osób dorosłych z nadwagą i otyłością. Niewskazana dla osób z hipoglikemią (obniżonym poziomem cukru we krwi), chorzy na cukrzycę muszą najpierw skonsultować się z lekarzem, dieta w połączeniu z lekami może spowodować zbyt drastyczny spadek poziomu glukozy, osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie jajek (w menu jest ich dużo) i zastąpić je np. rybami i drobiem.

Tabela indeksów glikemicznych
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja0
Kawa, herbata0
Majonez (jaja, olej, musztarda)0
Owoce morza0
Ryby0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)0
Śmietana kwaśna0
Sos sojowy (bez cukru)0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy0
Wino wytrawne (czerwone, białe)0
Wołowina0
Ocet5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)5
Skorupiaki5
Awokado10
Agawa (syrop)15
Agrest złoty15
Brukselka15
Cebula15
Cukinia15
Cykoria15
Czarna porzeczka15
Fasolka pnąca15
Fasolka szparagowa15
Grzyby15
Imbir15
Kalafior15
Kapusta15
Kiełki (fasoli mung, soi, ...)15
Kiszona kapusta15
Koper15
Korniszony (bez cukru)15
Mączka chleba świętojańskiego15
Migdały15
Ogórek15
Oliwki15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac15
Orzeszki ziemne (fistaszki)15
Papryczki Chili15
Papryka (czerwona, zielona, żółta)15
Pesto15
Piniola15
Por15
Rabarbar15
Rzodkiew15
Sałata15
Seler naciowy15
Soja15
Szczaw15
Szparagi15
Szpinak15
Tofu15
Zarodki (przenne)15
Acerola20
Artiszoki20
Bakłażan20
Czekolada gorzka (>80% kakao)20
Czereśnie20
Fruktoza20
Jogurt sojowy20
Kakao (bez cukru)20
Karczochy20
Pędy bambusa20
Śmietana sojowa20
Sok cytrynowy (niesłodzony)20
Sos z tamaryndy (bez cukru)20
Agrest niebieski25
Borówki25
Czekolada gorzka (>70% kakao)25
Czerwona porzeczka25
Fasola mung, flagolet25
Humus25
Jeżyny25
Mąka sojowa25
Maliny25
Masło migdałowe25
Masło z orzechów laskowych25
Pestki z dyni25
Truskawki25
Wiśnie25
Zielona soczewica25
Buraki surowe czerwone30
Ciecierzyca gotowana30
Czerwona soczewica30
Czosnek30
Dżem słodzony sokiem owocowym30
Grejpfrut30
Gruszka30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)30
Mandarynki30
Marakuja30
Marchew surowa30
Marmolada bez cukru30
Migdałowe mleko30
Mleczko owsiane (niegotowane)30
Mleko odtłuszczone w proszku30
Mleko sojowe30
Morele świeże30
Pamelo30
Pomidory30
Rzepa, brukiew (surowe)30
Soczewica żółta30
Twaróg odtłuszczony30
Amarant ziarno35
Biała fasola35
Brzoskwinie35
Ciecierzyca z puszki35
Czarna fasola35
Drożdże35
Drożdże piwne35
Dziki ryż35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c35
Figi świeże35
Granat35
Groszek zielony35
Jabłka duszone35
Jabłka suszone35
Jabłko (świeże)35
Jogurt odtłuszczony35
Kukurydza antyczna indiańska35
Kwinoa (komosa ryżowa)35
Lody słodzone fruktozą35
Mąka z ciecierzycy35
Musztarda Dijon35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )35
Nektarynki35
Pigwa35
Pomarańcze35
Pomidory suszone35
Przecier pomidorowy35
Seler surowy (korzeń)35
Śliwki35
Sok pomidorowy35
Sorbet jabłkowy35
Słonecznik35
Wasa™35
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach40
Fasola z puszki40
Figi suszone40
Gryka40
Kasza gryczana40
Laktoza40
Maca (z mąki pp)40
Makaron z mąki razowej - al dente40
Marchwiowy sok40
Masło orzechowe (bez cukru)40
Mleko kokosowe40
Morele suszone40
Otręby (owsiane i pszenne)40
Owies40
Pigwa konserwowa (bez cukru)40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)40
Płatki owsiane (niegotowane)40
Śliwki suszone40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)40
Ananas (świeży)45
Banany niedojrzałe45
Chleb pp stostowany45
Chleb żytni (z mąki pp)45
Jęczmień (ziarno)45
kaszka pszenna bulgul45
Kokos45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut)45
Makaron : typ Capellini45
Płatki śniadaniowe pełne45
Ryż basmati brązowy45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)45
Tosty z chleba z mąki pełnej45
Winogrono (zielone i czerwone)45
Zielony groszek z puszki (bez cukru)45
Żurawina45
Bataty - słodkie kartofle50
Chayote - dyniowaty50
Chleb orkiszowy50
Ciasto z mąki pp (bez cukru)50
Couscous ( pełne ziarno)50
Jabłkowy sok (niesłodzony)50
Kiwi50
Makaron z pszenicy durum50
Mango50
Muesli (niesłodzone)50
Owoce lichee50
Persymona, kaki50
Ryż basmati50
Ryż brązowy50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)50
Sok jabłkowy (niesłodzony)50
Sok żurawinowy ( niesłodzony)50
Surimi ( paluszki krabowe)50
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki55
Czerwony ryż55
Ketchup55
Maniok55
Musztarda (z cukrem)55
Nutella®55
Papaja55
Sok winogronowy (niesłodzony)55
Sok z mango (niesłodzony)55
Spaghetti (ugotowane na miękko)55
Sushi55
Banany dojrzałe60
Jęczmień dmuchany60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)60
Kasza manna60
Kasztan60
Lazania (makaron z pszenicy durum)60
Lody słodzone cukrem60
Majonez z cukrem60
Melon60
Miód60
Mleko tłuste60
Morele z puszki60
Owsianka60
Pizza60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy...)60
Ryż długoziarnisty60
Ananas z puszki65
Buraki gotowane65
Chleb "razowy" (z białej mąki)65
Chleb pełnoziarnisty65
Chleb żytni z białej mąki65
Dżem z cukrem65
Kukurydza65
Kuskus65
Mąka kasztanowa65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.65
Muesli (z cukrem, miodem itp.)65
Pigwa konserwowa (z cukrem)65
Rodzynki65
Syrop klonowy65
Tamarynda (słodzona)65
Ziemniaki w mundurkach65
Amarantus dmuchany70
Bagietka70
Biały ryż70
Biszkopt70
Brązowy cukier70
Bułki70
Chipsy70
Chleb ryżowy70
Cukier70
Daktyle suszone70
Kasza jęczmienna70
Kleik70
Maca (z białej mąki)70
Mąka kukurydziana70
Makaron z białej mąki70
Melasa70
Napoje (słodzone)70
Polenta70
Proso70
Ravioli70
Risotto70
Rogalik70
Sucharki70
Tacos70
Ziemniaki gotowane70
Arbuz75
Dynia75
Kabaczek75
Bób gotowany80
Marchew gotowana80
Puree80
Biała mąka85
Mleko ryżowe85
Pasternak85
Prażona kukurydza85
Płatki kukurydziane85
Ryż dmuchany85
Ryż paraboliczny85
Rzepa, brukiew (gotowane)85
Seler gotowany (korzeń)85
Tapioka85
Chleb z białej mąki90
Mąka ziemniaczana90
Mąka ryżowa95
Ziemniaki pieczone95
Ziemniaki zasmażane95
Glukoza100
Skrobia modyfikowana100
Piwo - maltoza110

Zobacz także

Polecane książki

Komentarze

Brak komentarzy.
Badź pierwszy - dodaj komentarz!
Nazwa użytkownika:

Komentarz:

Dodaj komentarz

Facebook

Wybrane artykuły

Sport dzieci i młodzieży - najistotniejsze korzyści

Sport nie tylko zapewnia prawidłowy rozwój fizyczny dzieci, wpływa również korzystnie na kształcenie ich cech psychicznych. Jak udowodniono, dzieci które uczestniczą regularnie w zajęciach sportowych są mniej skłonne do przedwczesnego porzucania nauki, rzadziej popadają w kłopoty związane z alkoholem i narkotykami, a także korzystnie wyróżniają się w nauce i są bardziej towarzyskie. Poniżej przedstawiamy naji...

Tylko będąc aktywnym można przeżyć sto lat

Jest takie miejsce, gdzie ludzie żyją dłużej niż gdziekolwiek indziej na świecie. Rzadziej zapadają na choroby, wolniej się starzeją, nie odchodzą na emeryturę. Nie chcą – ich życie wypełnione jest pasją. Pozostają aktywni seksualnie do późnego wieku. Są szczęśliwi i wydaje się, że doskonale wiedzą, czego chcą. To miejsce to Okinawa. To właśnie tam na każde sto tysięcy mieszkańców przypada ponad dwudziestu czterech s...

Trening ze skakanką

Skoki na skakance mogą być cennym elementem każdego treningu. Dodają energii, oczyszczają umysł, rozgrzewają ciało, spalają mnóstwo kalorii i przygotowują do innego rodzaju ćwiczeń lub zadań, jakie stawia przed tobą nie tyle sala treningowa, co samo życie. Wielu zawodowych sportowców ćwiczy ze skakanką i dzięki niej zyskują lepszą koordynację ruchową i poczucie równowagi.Trening ze skakanką zmusza do wysiłku całe ci...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.