Dobrawaga
 

Warto wiedzieć

Trening  ze skakanką
Źródło: flickr.com /mikenusbaum/
Dodano: 2017-03-13 11:59:35

Trening ze skakanką

Skoki na skakance mogą być cennym elementem każdego treningu. Dodają energii, oczyszczają umysł, rozgrzewają ciało, spalają mnóstwo kalorii i przygotowują do innego rodzaju ćwiczeń lub zadań, jakie stawia przed tobą nie tyle sala treningowa, co samo życie. Wielu zawodowych sportowców ćwiczy ze skakanką i dzięki niej zyskują lepszą koordynację ruchową i poczucie równowagi.Trening ze skakanką zmusza do wysiłku całe ciało. Podczas skoków pracują wszystkie mięśnie: ramiona, barki, przedramiona, pośladki, łydki, uda, brzuch, plecy i klatka piersiowa, a krew i limfa zaczynają szybciej krążyć. Jedynym warunkiem, jaki trzeba spełnić, aby odnosić korzyści ze skakania przez skakankę to prawidłowy dobór jej długości. Idealna skakanka, gdy staniesz na jej środku, sięga do pach. Zbyt długą skakankę z łatwością można skrócić, zawiązując węzełki tuż pod uchwytami lub, o ile jest to możliwe, wysuwając [...]

6 efektów ubocznych gumy do żucia
Źródło: fotolia.com ©sharpshutter22
Dodano: 2015-03-16 11:43:00

6 efektów ubocznych gumy do żucia

Wiemy, co chcesz powiedzieć. „Teraz zabierzecie mi jeszcze gumę do żucia?!” Przecież żucie gumy wydaje się być nieszkodliwym, a nawet mądrym przyzwyczajeniem. Masz ochotę na coś słodkiego? Listek gumy do żucia ma mniej niż 5 kalorii (znacznie lepiej niż czekoladowy batonik, prawda?). Zestresowany? Kilka pastylek gumy do żucia pomoże rozładować emocje. Czujesz głód? Sięgnij po gumę, zanim skończysz z paczką chipsów w ręce.W takim razie co jest nie tak?Będziesz jeść mniej owoców, a więcej fast foodówŻucie gumy przed posiłkiem często jest polecane jako sposób na zmniejszenie głodu i jedzenie mniejszych posiłków. Jednak wyniki ostatnich badań opublikowane w czasopiśmie Eating Behaviors obalają ten pogląd. Żucie gumy nie tylko nie ma żadnego wpływu na ilość konsumowanych kalorii, a nawyk żucia gumy o smaku miętowym zmniejsza dodatkowo spożycie zdrowej żywności (owoce i warzywa) i zwiększa p [...]

Dlaczego potrzebujesz błonnika?
Dodano: 2012-11-20 02:12:22

Dlaczego potrzebujesz błonnika?

Czy wiesz, co pomaga Ci między innymi:usunąć z organizmu niestrawione resztki pokarmowe, toksyny, metale ciężkie?chronić się przed miażdżycą?obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów?zrzucić zbędne kilogramy?zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego?w zaparciach, biegunce, bólach towarzyszących hemoroidom?w spadku stężenia glukozy we krwi?w zmniejszeniu uczucia głodu?w rozwoju korzystnych bakterii jelitowych?..Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin, które ani nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim, lecz nie podlegając żadnym zmianom - przechodzą do jelita grubego. Błonnik wędruje więc w prawie niezmienionej postaci przez cały przewód pokarmowy, zgarniając po drodze wszystkie resztki oraz wchłaniając wodę, przez co zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek. To właśnie błonnik ułatwia regularne wypróżnianie się. Błonnik jest straż [...]

Wybrane artykuły

Najzdrowsze pożywienie

Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiająca przyswajanie witaminy C i więcej lizyny niż inne zboża; jest ona mniej kaloryczna niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, są silnie zasadotwórcze i lekko strawne. Ryż jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwó...

Zarządzanie podjadaniem

Nadwaga nie pojawia się nagle i nie wiadomo skąd - to powolny proces. Całymi tygodniami, miesiącami i latami organizm "rośnie" w rezultacie trzech powiązanych ze sobą nawyki:Regularne unikanie ruchu/ sportuWyboru niekorzystnych dla zdrowia pokarmówSpożywanie większej ilości pokarmów niż organizm potrzebuje.Wybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmówWybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmó...

Kozi ser - samo zdrowie!

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach And...

Raz kozie ser

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane są na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu ser&oacut...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.