Dobrawaga
 

Jak prawidłowo łączyć posiłki

Głosów: 2
czwartek, 13 grudnia 2012


Jak prawidłowo łączyć posiłki

Podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowy styl życia, w którym kluczową rolę odgrywa racjonalny sposób żywienia.

 

Zasady prawidłowego komponowania posiłków są bardzo proste. Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Wszystkie te aspekty ciężko połączyć w całość. Często co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Powodem tego są składniki odżywcze (ich różnorodność) zawarte w pożywieniu.


Jak powinniśmy łączyć poszczególne składniki:

Nie łuskany ryż + woda

Wypita szklanka wody, podczas spożywania posiłków bogatych we włókna (razowy chleb, nie łuskany ryż) powoduje napęcznienie w żołądku. Efektem będzie nasycenie i zmniejszenie przyswajania tłuszczów i cukrów.


Makaron + warzywa

Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, makaron zaś węglowodany. Dodając trochę oliwy z oliwek i posypując je parmezanem, zawierającym białko, otrzymamy kompletny posiłek.


Chleb razowy + wędliny

Jak wiadomo zdrowszym pieczywem od pieczywa białego jest pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów


Owoce + sok z cytryny

Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny.


Papryka + oliwa z oliwek

Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu.


Ryba + cytryna

Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, dlatego powinniśmy skrapiać sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub hamburgera.


Produkty zbożowe + strączkowe

Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce.


Mleko + cytrusy

Dzięki cytrusom mleko staje się łatwiej strawne. Codziennie na śniadanie zalecana jest porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy, która zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.


Produkty zbożowe + owoce suszone

Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej żelaza.


Takich połączeń powinniśmy unikać:

Ser + mięso

Łącząc te dwa składniki uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.


Kawa + mleko

Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku.


Warzywa + alkohol

Alkohol utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli, więc nie powinniśmy pić alkoholu podczas jedzenia warzyw. Ten sam skutek występuje, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce.


Makaron + mięso

Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia.


Kapusta + ryby

Kapusta zawiera substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy.


Jaja + ryby

Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli.


Ser + rośliny strączkowe

Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia.


Mleko + razowe dodatki

Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania.


Jajka + ziemniaki

Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka.

Dowiedz się, jak łączyć produkty w diecie białkowej - czytaj o diecie białkowej.

Źródło: Małgorzata Domagała | http://www.olimpec.pl

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Palenie zwiększa ryzyko powikłań cukrzycy

Zgodnie z nowymi badaniami palenie może być szczególnie niebezpieczne u osób z cukrzycą. Naukowcy twierdzą, że nikotyna – substancja uzależniająca zawarta w papierosach może zwiększać poziom cukru we krwi, a ponadto u palaczy z cukrzycą zwiększyć ryzyko komplikacji choroby.Jeśli jesteś palaczem i masz cukrzycę, powinieneś być zaniepokojony i dołożyć wszelkich starań, aby rzucić palenie. Wcześniejsze badania wskazywał...

Odpal metabolizm: Siedem wskazówek przyspieszających spalanie tłuszczu.

Poświęcasz się diecie i ćwiczeniom fizycznym, a wskazówka na wadze pokazuje tą samą liczbę dzień po dniu. Wydaje się, że nie ma dobrego wytłumaczenia, dlaczego nie widać efektów. W końcu ktoś podpowiada słowo na "M" – Metabolizm. 1. Jedz mniej, ale nie głodujCzęsto sabotujemy swój metabolizm już przy początkowych próbach odchudzania – poprzez drastyczne ograniczenie dziennej liczby ...

3 napoje, które pomagają chronić naszą skórę

1. Zielona herbataNajnowsze badania wskazują na całkiem nowy powód, który powinien nas skłonić do picia zielonej herbaty. Wśród kobiet, które wypijały 4 kubki zielonej herbaty dziennie przez 12 tygodni, o 25% zmniejszyło się ryzyko poparzeń słonecznych. Dodatkowo skóra badanych wyglądała młodziej - poprawiła się jej gęstość i elastyczność.Przyczyną tego są katechiny - silne przeciwutleniacze, któ...

Warto pić kozie mleko

Do niedawna ten, kto hodował kozy, uważany był za człowieka biednego, a że tej biedoty nie chciano ukazywać w pełnym blasku w czasach PRL-u, to też nie propagowano hodowli kóz i niewiele pisano o niezwykłych właściwościach koziego mleka. A mleko to, spożywane w swej nieprzetworzonej postaci, zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich gatunków mleka nieprzetworzonego, spożywanego na świecie. Zawiera ono wszystkie ważn...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.