Dobrawaga
 

Jak prawidłowo łączyć posiłki

Głosów: 2
czwartek, 13 grudnia 2012


Jak prawidłowo łączyć posiłki

Podstawą zachowania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowy styl życia, w którym kluczową rolę odgrywa racjonalny sposób żywienia.

 

Zasady prawidłowego komponowania posiłków są bardzo proste. Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Wszystkie te aspekty ciężko połączyć w całość. Często co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Powodem tego są składniki odżywcze (ich różnorodność) zawarte w pożywieniu.


Jak powinniśmy łączyć poszczególne składniki:

Nie łuskany ryż + woda

Wypita szklanka wody, podczas spożywania posiłków bogatych we włókna (razowy chleb, nie łuskany ryż) powoduje napęcznienie w żołądku. Efektem będzie nasycenie i zmniejszenie przyswajania tłuszczów i cukrów.


Makaron + warzywa

Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, makaron zaś węglowodany. Dodając trochę oliwy z oliwek i posypując je parmezanem, zawierającym białko, otrzymamy kompletny posiłek.


Chleb razowy + wędliny

Jak wiadomo zdrowszym pieczywem od pieczywa białego jest pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów


Owoce + sok z cytryny

Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny.


Papryka + oliwa z oliwek

Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy jogurtu.


Ryba + cytryna

Sok z cytryny poprawia smak, a zawarta w nim witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, dlatego powinniśmy skrapiać sokiem z cytryny nie tylko rybę. Dotyczy to też kotleta lub hamburgera.


Produkty zbożowe + strączkowe

Produktom zbożowym brak jednych aminokwasów, a warzywom strączkowym drugich. Jeśli spożywasz je razem, dopełniają się, dostarczając białka równie cennego jak zwierzęce.


Mleko + cytrusy

Dzięki cytrusom mleko staje się łatwiej strawne. Codziennie na śniadanie zalecana jest porcja świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów i pomarańczy, która zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.


Produkty zbożowe + owoce suszone

Jeśli dorzucisz suszonych moreli do płatków kukurydzianych czy przyprawisz makaron sosem orzechowym, zwiększysz w potrawie ilość białka i uzyskasz więcej żelaza.


Takich połączeń powinniśmy unikać:

Ser + mięso

Łącząc te dwa składniki uzyskasz maksimum białka, ale przy okazji też tłuszczów nasyconych, złych dla organizmu. Ponadto fosfor, w który bogaty jest ser, ogranicza przyswajanie cynku z mięsa.


Kawa + mleko

Kawa zawiera kwasy, wpływające na białko mleka, utrudniając trawienie. Dotyczy to też kawy cappuccino: ostry strumień gorącej pary wzmaga ten efekt i śniadanie zalega w żołądku.


Warzywa + alkohol

Alkohol utrudnia przyswajanie witaminy B1, obecnej np. w fasoli, więc nie powinniśmy pić alkoholu podczas jedzenia warzyw. Ten sam skutek występuje, jeśli przy piciu wina czy piwa będziesz pogryzać suszone owoce.


Makaron + mięso

Węglowodany zawarte w makaronie mają niską kwasowość. Jeśli w żołądku napotkają białko mięsa, które wymaga bardzo kwaśnych soków żołądkowych, fermentują i powodują wzdęcia.


Kapusta + ryby

Kapusta zawiera substancje, które ograniczają przyswajanie występującego w rybach morskich jodu, gwarantującego właściwe funkcjonowanie tarczycy.


Jaja + ryby

Sałatka z tuńczykiem i jajkami? Lepiej zrezygnuj z jednego z tych składników: awidyna obecna w białku jajka neutralizuje witaminę H (biotynę) zawartą w tuńczyku i w makreli.


Ser + rośliny strączkowe

Ser jest bogaty w ważny dla kości wapń. Ale jeśli dodasz fasolę, stracisz wszystkie jego zalety, ponieważ ziarna roślin strączkowych zawierają substancje utrudniające przyswajanie wapnia.


Mleko + razowe dodatki

Wydaje się, że to para przyjazna zdrowiu, ale tak nie jest. Włókna razowych dodatków (płatków, kółeczek, kulek) sprawiają, że wapń z mleka gorzej się wchłania.


Jajka + ziemniaki

Zapiekanka z warzywami i jajkami jest wyborna, jednak nie z punktu widzenia żywieniowego. Bulwy zawierają szczawiany, które hamują przyswajanie wapnia i żelaza z jajka.

Dowiedz się, jak łączyć produkty w diecie białkowej - czytaj o diecie białkowej.

Źródło: Małgorzata Domagała | http://www.olimpec.pl

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Funkcje wapnia w organizmie

Wapń to jeden z makroelementów, o którego wartości powinien wiedzieć każdy z nas. Należy do soli mineralnych, które nie tylko regulują metabolizm organizmu, ale również budują, przede wszystkim kości oraz zęby. Całkowita zawartość wapnia w organizmie wynosi 1,4-1,6% masy ciała, czyli ponad 1,0-1,2 kg.Wapń występujący w zębach i kościach odpowiada głównie za ich mechaniczną wytrzymałość. Proces uwapnian...

Jak walczyć z otyłością najmłodszych

Waga ciała Twojego dziecka jest bardzo istotnym elementem decydującym o jego obecnym i przyszłym stanie zdrowia.Dzieci z nadwagą częściej mają również problemy z nadwagą w wieku dorosłym, wtedy pojawiają się różne związane z tym problemy zdrowotne.Jeżeli Twoje dziecko ma nadwagę, najwyższa pora na działanie.Pomóż dziecku schudnąćDobrą wiadomość – istnieją proste kroki, które możesz wykonać w celu przywr...

Zamień na zdrowsze!

Dobór zdrowszych potraw może być łatwiejszy niż sądzisz. Zmieniając tylko kilka nawyków żywieniowych uzyskasz znaczącą poprawę swojej diety. Wprowadzenie małych zmian do codziennej diety jest najzdrowszym i najłatwiejszym sposobem na obniżenie wagi ciała. Twoim pierwszym krokiem powinno być spożywanie mniejszej ilości potraw wysokokalorycznych, tłuszczu, soli i cukrów, zamieniając je na coś zdrowszego, włącznie z warzywami i owocami...

Bieganie nie zawsze pomaga w odchudzaniu – 5 przyczyn

1. Twój trening jest zawsze taki sam Twoje ciało jest doskonałym urządzeniem. Jest zaprojektowane do maksymalizacji wydajności. Oznacza to, że jeżeli powtarzasz wielokrotnie tę samą czynność, staje się ona dla Ciebie coraz łatwiejsza. Dotyczy to także treningów biegowych. Nie tylko będą one Cię kosztowały coraz mniej wysiłku, ale twój metabolizm „nauczy się” tego typu wysiłku i będzie minimalizował wydatek kaloryczny. Z tego pow...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.