Dobrawaga
 

Dieta a alergie

Głosów: 0
niedziela, 21 października 2012


Naukowcy twierdzą, że w 'śmieciowym' jedzeniu i wysokotłuszczowej diecie, kryje się przyczyna gwałtownego rozpowszechnienia się występowania alergii.

Naukowcy twierdzą, że w "śmieciowym" jedzeniu i wysokotłuszczowej diecie, kryje się przyczyna gwałtownego rozpowszechnienia się występowania alergii.

Znaleziono potwierdzenie, że dieta w krajach zachodnich bogata w czerwone mięso, cukier i tłuszcze obniża liczbę zdrowych bakterii w naszym organizmie. Bez tych mikroorganizmów, spajających system immunologiczny, dzieci są narażone na astmę, egzemę i inne rodzaje alergii. Liczba osób cierpiących na alergię trzykrotnie wzrosła w ciągu ostatnich 20 lat.


Wielu naukowców obwinia za to współczesną obsesję na punkcie higieny i styl życia dzieci, które są izolowane od środowiska zewnętrznego. Niektórzy lekarze twierdzą, że kontakt z zarazkami i brudem w pierwszych latach życia jest bardzo ważny dla zdrowia układu immunologicznego.

W nowym badaniu porównano bakterie jelitowe dzieci mieszkających we Florencji, w Włoszech, z młodzieżą dorastającą w wiosce w Burkina Faso. Naukowcy odkryli, że afrykańskie dzieci, które jadły posiłki podobne do tych, które spożywali ich przodkowie od tysięcy lat, mieli dużo niższy odsetek mikroorganizmów związanych z pojawieniem się otyłości w przyszłości. Okryto u nich za to dużo więcej kwasów tłuszczowych chroniących przed zapaleniem. Dieta afrykańskich dzieci składała się głównie ze zbóż, czarnej fasoli i warzyw. Włoskie dzieci natomiast jadały dużo więcej mięsa, tłuszczów i cukru.

– Miliony bakterii, które żyją w ludzkim jelicie pełnią bardzo istotną funkcję w trawieniu, ochronie przed patogenami i redukowaniu ryzyka zapalenia – powiedział autor badań dr Paolo Lionetti. – Istnieją dowody na to, że probiotyki w jelitach są skuteczne w pobudzaniu układu immunologicznego, szczególnie u dzieci z egzemą. Mogą one chronić przed alergią – powiedziała Lindsey McManus z Allergy UK.


Źródło: PAP/Rynek Zdrowia

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Najzdrowsze pożywienie

Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiająca przyswajanie witaminy C i więcej lizyny niż inne zboża; jest ona mniej kaloryczna niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, są silnie zasadotwórcze i lekko strawne. Ryż jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwó...

Zarządzanie podjadaniem

Nadwaga nie pojawia się nagle i nie wiadomo skąd - to powolny proces. Całymi tygodniami, miesiącami i latami organizm "rośnie" w rezultacie trzech powiązanych ze sobą nawyki:Regularne unikanie ruchu/ sportuWyboru niekorzystnych dla zdrowia pokarmówSpożywanie większej ilości pokarmów niż organizm potrzebuje.Wybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmówWybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmó...

Kozi ser - samo zdrowie!

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach And...

Raz kozie ser

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane są na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu ser&oacut...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.