Dobrawaga

Kozi ser - samo zdrowie!

Głosów: 0
czwartek, 21 lutego 2013


Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie.

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach Andaluzji (odpowiedniki polskich powiatów): Aplujarra oraz Jayena, należących do prowincji Granada, oraz Aracena, leżącej w prowicji Huelva. Zdaniem naukowca, zebrane informacje mogą mieć znaczący wpływ na doskonalenie procesu produkcji mlecznych smakołyków, a także pomogą poprawić ich właściwości zdrowotne.

Analiza DNA wykazała, że w każdym gramie andaluzyjskich specjałów znajduje się od 107 do 109 komórek bakteryjnych, przy czym bakterie kwasu mlekowego stanowią od 65 aż do 99 procent tej puli. Zdaniem dr. Platero jest to istotne, gdyż mogą [one] być szczególnie korzystne dla ludzkiego zdrowia, ponieważ powodują fermentację laktozy, obniżają pH i w ten sposób blokują rozwój patogennych [czyli szkodliwych - red.] mikroorganizmów.

Gatunki, których przedstawiciele znajdowali się w kozim serze wyjątkowo w wyjątkowo dużych ilościach, to Lactobacillus paracasei, Lb. plantarum, a także Lactococcus lactis, spotykany zwykle w jogurtach, a nie w serach. Hiszpański badacz zauważa oprócz tego, że przedstawiciele wielu spośród zidentyfikowanych gatunków wytwarzają znaczne ilości bakteriocyn - wyjątkowo silnych toksyn działających wybiórczo na określone rodzaje mikroorganizmów, lecz całkowicie neutralnych dla człowieka.

Podobne analizy, choć należą do zajęć wyjątkowo żmudnych, mogą mieć ogromne znaczenie dla optymalizacji produkcji sera. Pozwalają one na skomponowanie flory bakteryjnej o idealnym składzie, którą następnie zaszczepia się (czyli, mówiąc fachowo, inokuluje) mieszankę, z której ma powstać ser.

Oprócz uzyskania wyjątkowego smaku mlecznego specjału możliwe jest także dodanie mikroorganizmów, które dzięki swojej obecności i wytwarzanym przez siebie charakterystycznym substancjom sprawią, że spożywanie serów będzie nie tylko przyjemne, lecz także wyjątkowo korzystne dla naszych organizmów.

Źródło: Wojciech Grzeszkowiak, Innovations Report

Zobacz także

Komentarze

Brak komentarzy.
Badź pierwszy - dodaj komentarz!
Nazwa użytkownika:

Komentarz:

Dodaj komentarz

Facebook

Wybrane artykuły

Jak często powinniśmy jeść – mój plan posiłków

Jesteś podjadaczem? Przechodzisz przez cały dzień częstując się tu i ówdzie ciastkiem i innymi przekąskami, garścią chipsów, czekoladą. Niedawno tak wyglądał także mój dzień. Jadłam bezmyślnie, ponieważ nigdy nie czułam potrzeby, żeby posiłki usystematyzować. Najwięcej podjadałam wieczorami. Obecnie nie zachowuję się beztrosko w sprawach związanych z jedzeniem. Czytam napisy na opakowaniach, staram się wybierać produkty ekologiczne i...

Funkcje wapnia w organizmie

Wapń to jeden z makroelementów, o którego wartości powinien wiedzieć każdy z nas. Należy do soli mineralnych, które nie tylko regulują metabolizm organizmu, ale również budują, przede wszystkim kości oraz zęby. Całkowita zawartość wapnia w organizmie wynosi 1,4-1,6% masy ciała, czyli ponad 1,0-1,2 kg.Wapń występujący w zębach i kościach odpowiada głównie za ich mechaniczną wytrzymałość. Proces uwapnian...

Jak walczyć z otyłością najmłodszych

Waga ciała Twojego dziecka jest bardzo istotnym elementem decydującym o jego obecnym i przyszłym stanie zdrowia.Dzieci z nadwagą częściej mają również problemy z nadwagą w wieku dorosłym, wtedy pojawiają się różne związane z tym problemy zdrowotne.Jeżeli Twoje dziecko ma nadwagę, najwyższa pora na działanie.Pomóż dziecku schudnąćDobrą wiadomość – istnieją proste kroki, które możesz wykonać w celu przywr...

Zamień na zdrowsze!

Dobór zdrowszych potraw może być łatwiejszy niż sądzisz. Zmieniając tylko kilka nawyków żywieniowych uzyskasz znaczącą poprawę swojej diety. Wprowadzenie małych zmian do codziennej diety jest najzdrowszym i najłatwiejszym sposobem na obniżenie wagi ciała. Twoim pierwszym krokiem powinno być spożywanie mniejszej ilości potraw wysokokalorycznych, tłuszczu, soli i cukrów, zamieniając je na coś zdrowszego, włącznie z warzywami i owocami...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.