Dobrawaga
 

Kozi ser - samo zdrowie!

Głosów: 0
czwartek, 21 lutego 2013


Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie.

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach Andaluzji (odpowiedniki polskich powiatów): Aplujarra oraz Jayena, należących do prowincji Granada, oraz Aracena, leżącej w prowicji Huelva. Zdaniem naukowca, zebrane informacje mogą mieć znaczący wpływ na doskonalenie procesu produkcji mlecznych smakołyków, a także pomogą poprawić ich właściwości zdrowotne.

Analiza DNA wykazała, że w każdym gramie andaluzyjskich specjałów znajduje się od 107 do 109 komórek bakteryjnych, przy czym bakterie kwasu mlekowego stanowią od 65 aż do 99 procent tej puli. Zdaniem dr. Platero jest to istotne, gdyż mogą [one] być szczególnie korzystne dla ludzkiego zdrowia, ponieważ powodują fermentację laktozy, obniżają pH i w ten sposób blokują rozwój patogennych [czyli szkodliwych - red.] mikroorganizmów.

Gatunki, których przedstawiciele znajdowali się w kozim serze wyjątkowo w wyjątkowo dużych ilościach, to Lactobacillus paracasei, Lb. plantarum, a także Lactococcus lactis, spotykany zwykle w jogurtach, a nie w serach. Hiszpański badacz zauważa oprócz tego, że przedstawiciele wielu spośród zidentyfikowanych gatunków wytwarzają znaczne ilości bakteriocyn - wyjątkowo silnych toksyn działających wybiórczo na określone rodzaje mikroorganizmów, lecz całkowicie neutralnych dla człowieka.

Podobne analizy, choć należą do zajęć wyjątkowo żmudnych, mogą mieć ogromne znaczenie dla optymalizacji produkcji sera. Pozwalają one na skomponowanie flory bakteryjnej o idealnym składzie, którą następnie zaszczepia się (czyli, mówiąc fachowo, inokuluje) mieszankę, z której ma powstać ser.

Oprócz uzyskania wyjątkowego smaku mlecznego specjału możliwe jest także dodanie mikroorganizmów, które dzięki swojej obecności i wytwarzanym przez siebie charakterystycznym substancjom sprawią, że spożywanie serów będzie nie tylko przyjemne, lecz także wyjątkowo korzystne dla naszych organizmów.

Źródło: Wojciech Grzeszkowiak, Innovations Report

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Gimnastyka oddechowa oczyszczająca A.N. Strielnikowej (paradoksalna)

W powietrzu atmosferycznym, które wdychamy zawartość tlenu wynosi 20 % , a dwutlenku węgla to jedynie 0,03 %. Natomiast prawidłowa zawartość dwutlenku węgla we krwi powinna wynosić 6,5 do 7 %., a tlenu zaledwie 1 do 2 %. Z uwagi na deficyt dwutlenku węgla w powietrzu atmosferycznym organizm człowieka nauczył się wzbogacać je w ten gaz bezpośrednio w płucach. Prawidłowa, zgodna z fizjologią wymiana gazowa w płucach jest podstawą z...

Palenie bierne może powodować przyrost masy ciała

Słyszymy często powtarzany mit, że palenie może powstrzymać nas przed złapaniem dodatkowych kilogramów. Nowe badanie całkowicie rozwiewa wątpliwości: naukowcy odkryli, że narażenie na dym tytoniowy prowadzi do zmian metabolicznych, które faktycznie powodują przyrost masy ciała, a palenie bierne może być pod tym względem jeszcze bardziej szkodliwe.W badaniu naukowcy poddali jedną grupę myszy codziennej ekspozycji na dym tyt...

Krzem pierwiastek życia

Prawidłowa zawartość krzemu w organizmie człowieka to jeden z podstawowych warunków naszego zdrowia i odporności naszego organizmu.Dostateczny poziom krzemu umożliwia przyswajanie 70-ciu innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedobór krzemu jest niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka.Rola krzemu w organizmie człowiekaPrzetwarzając energię odpowiada za komunikację i koordynacj...

Ten 'niewinny' napój zagraża twojemu życiu

Przemysł spożywczy chce byśmy wierzyli, że mleko jest napojem zdrowym i niewinnym. To trwa od czasu przyjaznego rozwoziciela mleka. Ale czytelnicy Health Watch znają prawdę. Teraz nowe badanie wykazuje, że picie mleka jest groźniejsze niż uważaliśmy. W rzeczywistości może pomóc cię zabić.Szwedzcy naukowcy chcieli dowiedzieć się czy mleko naprawdę jest "dobre dla organizmu", a szczególnie chcieli odkryć związek mi...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.