Dobrawaga

Kozi ser - samo zdrowie!

Głosów: 0
czwartek, 21 lutego 2013


Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie.

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach Andaluzji (odpowiedniki polskich powiatów): Aplujarra oraz Jayena, należących do prowincji Granada, oraz Aracena, leżącej w prowicji Huelva. Zdaniem naukowca, zebrane informacje mogą mieć znaczący wpływ na doskonalenie procesu produkcji mlecznych smakołyków, a także pomogą poprawić ich właściwości zdrowotne.

Analiza DNA wykazała, że w każdym gramie andaluzyjskich specjałów znajduje się od 107 do 109 komórek bakteryjnych, przy czym bakterie kwasu mlekowego stanowią od 65 aż do 99 procent tej puli. Zdaniem dr. Platero jest to istotne, gdyż mogą [one] być szczególnie korzystne dla ludzkiego zdrowia, ponieważ powodują fermentację laktozy, obniżają pH i w ten sposób blokują rozwój patogennych [czyli szkodliwych - red.] mikroorganizmów.

Gatunki, których przedstawiciele znajdowali się w kozim serze wyjątkowo w wyjątkowo dużych ilościach, to Lactobacillus paracasei, Lb. plantarum, a także Lactococcus lactis, spotykany zwykle w jogurtach, a nie w serach. Hiszpański badacz zauważa oprócz tego, że przedstawiciele wielu spośród zidentyfikowanych gatunków wytwarzają znaczne ilości bakteriocyn - wyjątkowo silnych toksyn działających wybiórczo na określone rodzaje mikroorganizmów, lecz całkowicie neutralnych dla człowieka.

Podobne analizy, choć należą do zajęć wyjątkowo żmudnych, mogą mieć ogromne znaczenie dla optymalizacji produkcji sera. Pozwalają one na skomponowanie flory bakteryjnej o idealnym składzie, którą następnie zaszczepia się (czyli, mówiąc fachowo, inokuluje) mieszankę, z której ma powstać ser.

Oprócz uzyskania wyjątkowego smaku mlecznego specjału możliwe jest także dodanie mikroorganizmów, które dzięki swojej obecności i wytwarzanym przez siebie charakterystycznym substancjom sprawią, że spożywanie serów będzie nie tylko przyjemne, lecz także wyjątkowo korzystne dla naszych organizmów.

Źródło: Wojciech Grzeszkowiak, Innovations Report

Zobacz także

Komentarze

Brak komentarzy.
Badź pierwszy - dodaj komentarz!
Nazwa użytkownika:

Komentarz:

Dodaj komentarz

Facebook

Wybrane artykuły

Aktywność fizyczna receptą na długowieczność

Dopóki jesteśmy zdrowi nie zastanawiamy się nad rolą ćwiczeń fizycznych i jaki jest ich wpływ na nasz organizm.Dlaczego należy dbać o własne mięśnie, dlaczego nasz organizm potrzebuje odpowiednich ćwiczeń?Czy brak ruchu przyspiesza procesy starzenia organizmu? Odpowiedź jest oczywista.Bezwzględnie dla każdego z nas ćwiczenia fizyczne mają bezpośredni związek z podstawowymi funkcjami życiowymi, wynikającymi z fizjologicznych właśc...

Odbudowa równowagi wodno – elektrolitowej organizmu

Czy picie napoju elektrolitowego po treningu jest niezbędne? Wszystko zależy od długości treningu i jego intensywności. Jednak treningi większości z nas nie są wystarczająco intensywne, aby konieczne było popijanie go drogim napojem specjalistycznym. Popularny napój Gatorade, od którego rozpoczęła się moda na elektrolity, został stworzony na Uniwersytecie stanu Floryda z przeznaczeniem do nawodnienia i zasilenia elektrolit...

Wibrogimnastyka

Nie na darmo kompleks porannych ćwiczeń fizycznych nazywa się zaprawą. Jest to rzeczywiście zaprawa rześkością, świeżością i aktywnością na cały dzień. Nawet ludzie wytrenowani, mocni fizycznie, zajmujący się intensywną pracą umysłową po kilku godzinach pracy zaczynają odczuwać ociężałość umysłową. Ich mózg jest zmęczony.Autor proponuje proste ćwiczenie, które mogą wykonywać nawet ludzie, którym zabroniono biegać cz...

Najmądrzejszy sposób korzystania z budzika

W opinii ekspertów największym problemem związanym z przyciskiem drzemki jest stworzenie niespójności pory pobudki. Wpływa on również szkodliwie na jakość snu. Kilkukrotne naprzemienne budzenie się i zasypianie rozbija sen powodując, że naszemu organizmowi brakuje czasu na przywrócenie głębokiego regenerującego rytmu. Powtarzające się wciskanie przycisku drzemki można porównać do snu osób cierpi...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.