Dobrawaga
 

Jak jeść, aby uniknąć miażdżycy

Głosów: 0
piątek, 18 stycznia 2013


Specjaliści od żywienia zapewniają, że najskuteczniejszym sposobem profilaktyki zapobiegającej rozwojowi miażdżycy jest odżywianie się zgodnie z tzw. „piramidą zdrowego żywienia'.

Aby uciec przed atakującą podstępnie miażdżycą należy jeść mniej kalorycznie, spokojnie i bez stresu. Specjaliści od żywienia zapewniają, że najskuteczniejszym sposobem profilaktyki zapobiegającej rozwojowi miażdżycy jest odżywianie się zgodnie z tzw. „piramidą zdrowego żywienia".
Miażdżyca to choroba podstępna. Jest przypadłością, która nie daje objawów bólowych. Oczywiście do czasu. Gdy wskutek jej rozwoju dochodzi do zamykania światła tętnic w kończynach dolnych, pojawią się bóle, z którymi nie sposób żyć.

U podstaw żywienia przeciwmiażdżycowego są produkty zawierające skrobię - ziemniaki, kasze, ryż, makarony, także warzywa i owoce; słodycze i tłuste mięsa znajdują się na szczycie, czyli w najwęższym miejscu piramidy.

W diecie przeciwmiażdżycowej niezbędne jest ograniczenie spożycia cholesterolu i tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczów zawierających wielonasycone kwasy tłuszczowe typu omega 3 i omega 6.
Właśnie te tłuszcze zapobiegają sklejaniu się płytek krwi i chronią błony komórkowe naczyń przed uszkodzeniami. Dlatego wielu dietetyków zaleca, by na naszych stołach jak najczęściej pojawiały się ryby morskie, których tłuszcz zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, działające ochronnie na naczynia krwionośne.


Eskimosi, a także spora część Japończyków, jedzących duże ilości tłustych ryb morskich, ma bardzo niski wskaźnik zachorowalności na miażdżycę i choroby serca.
Ważnym składnikiem pokarmowym o działaniu przeciwmiażdżycowym jest błonnik pokarmowy, a zwłaszcza pektyny, które obniżają stężenie we krwi cholesterolu, trójglicerydów i cukru. Hamujący wpływ na rozwój miażdżycy mają substancje antyutleniające, a zwłaszcza rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E i Beta-karoten.

Chronią one zawarte w błonach komórkowych lipidy przed utleniającym działaniem wolnych rodników. Zagrożenie miażdżycą zwiększa się także, gdy w organizmie brakuje witamin z grupy B i biopierwiastków.

 Źródło : Gazeta Pomorska/Rynek Zdrowia

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Najzdrowsze pożywienie

Należą do nich: kasza gryczana, która zawiera rutynę ułatwiająca przyswajanie witaminy C i więcej lizyny niż inne zboża; jest ona mniej kaloryczna niż inne kasze. Kasza kukurydziana, kasza jaglana, są silnie zasadotwórcze i lekko strawne. Ryż jest lekko strawny i obniża poziom cholesterolu we krwi. Komponuje się dobrze z jarzynami, grzybami, zielonym groszkiem lub brukselką. Zielona fasolka szparagowa jest zasadotwó...

Zarządzanie podjadaniem

Nadwaga nie pojawia się nagle i nie wiadomo skąd - to powolny proces. Całymi tygodniami, miesiącami i latami organizm "rośnie" w rezultacie trzech powiązanych ze sobą nawyki:Regularne unikanie ruchu/ sportuWyboru niekorzystnych dla zdrowia pokarmówSpożywanie większej ilości pokarmów niż organizm potrzebuje.Wybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmówWybór niekorzystnych dla zdrowia pokarmó...

Kozi ser - samo zdrowie!

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii - twierdzi w swojej pracy doktorskiej naukowiec z Uniwersytetu w hiszpańskiej Grenadzie. To pierwsza tak dokładna analiza flory bakteryjnej wzbogacającej ten smaczny produkt. Autorem studium jest Antonio M. Martin Platero. Badacz przeprowadził szczegółową analizę DNA wyizolowanego z różnych rodzajów koziego sera wytwarzanego w trzech komarkach And...

Raz kozie ser

Najstarsze sery wytwarzane były z mleka koziego. Te wszystkożerne, mało wymagające zwierzęta potrafiły wyżyć tam, gdzie ani krowy, ani owce nie przetrwają. Obecnie kozy hodowane są na specjalnych, starannie zaprojektowanych fermach oraz w zwykłych gospodarstwach niemal na całym świecie. Są cenione ze względu na mleko. Kozie mleko ma apetyczną, lekko żółtą barwę i korzenny, nieco słony smak. Idealnie nadaje się do wyrobu ser&oacut...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.