Dobrawaga
 

Jak jeść, aby uniknąć miażdżycy

Głosów: 0
piątek, 18 stycznia 2013


Specjaliści od żywienia zapewniają, że najskuteczniejszym sposobem profilaktyki zapobiegającej rozwojowi miażdżycy jest odżywianie się zgodnie z tzw. „piramidą zdrowego żywienia'.

Aby uciec przed atakującą podstępnie miażdżycą należy jeść mniej kalorycznie, spokojnie i bez stresu. Specjaliści od żywienia zapewniają, że najskuteczniejszym sposobem profilaktyki zapobiegającej rozwojowi miażdżycy jest odżywianie się zgodnie z tzw. „piramidą zdrowego żywienia".
Miażdżyca to choroba podstępna. Jest przypadłością, która nie daje objawów bólowych. Oczywiście do czasu. Gdy wskutek jej rozwoju dochodzi do zamykania światła tętnic w kończynach dolnych, pojawią się bóle, z którymi nie sposób żyć.

U podstaw żywienia przeciwmiażdżycowego są produkty zawierające skrobię - ziemniaki, kasze, ryż, makarony, także warzywa i owoce; słodycze i tłuste mięsa znajdują się na szczycie, czyli w najwęższym miejscu piramidy.

W diecie przeciwmiażdżycowej niezbędne jest ograniczenie spożycia cholesterolu i tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczów zawierających wielonasycone kwasy tłuszczowe typu omega 3 i omega 6.
Właśnie te tłuszcze zapobiegają sklejaniu się płytek krwi i chronią błony komórkowe naczyń przed uszkodzeniami. Dlatego wielu dietetyków zaleca, by na naszych stołach jak najczęściej pojawiały się ryby morskie, których tłuszcz zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, działające ochronnie na naczynia krwionośne.


Eskimosi, a także spora część Japończyków, jedzących duże ilości tłustych ryb morskich, ma bardzo niski wskaźnik zachorowalności na miażdżycę i choroby serca.
Ważnym składnikiem pokarmowym o działaniu przeciwmiażdżycowym jest błonnik pokarmowy, a zwłaszcza pektyny, które obniżają stężenie we krwi cholesterolu, trójglicerydów i cukru. Hamujący wpływ na rozwój miażdżycy mają substancje antyutleniające, a zwłaszcza rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E i Beta-karoten.

Chronią one zawarte w błonach komórkowych lipidy przed utleniającym działaniem wolnych rodników. Zagrożenie miażdżycą zwiększa się także, gdy w organizmie brakuje witamin z grupy B i biopierwiastków.

 Źródło : Gazeta Pomorska/Rynek Zdrowia

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Żywność masowego rażenia

Sprawa jest śmiertelnie poważna.W amerykańskim przemyśle spożywczym liczą się dwie rzeczy – pokarm i konsument. Pierwszy jest przetworzony, więc tani, a drugi gruby, więc łasy. Oto prawdziwa sztuka tuczuWedług danych rządu Stanów Zjednoczonych raczkujące dziś pokolenie Amerykanów będzie pierwszym od stulecia, które pożyje krócej od swoich rodziców. Powód: otyłość. Co&nb...

Utopieni w toksycznej zupie

Dostałem od przyjaciół artykuł, który ujawnia zagrożenia, które dotykają nas i naszych najbliższych. Jestem zdania, że najbardziej zabija nas niewiedza, dlatego że w bardzo prosty sposób możemy uniknąć wielu zagrożeń – jest tylko jeden warunek! Musimy wiedzieć co nam zagraża!Żadnego plastikowego produktu, na którym są następujące oznaczenia, nie pozwalajmy dzieciom dotykać ani brać do ust.Serdecz...

Hodowla zlecona

Ten sposób pozyskiwania zdrowej żywności wymaga znacznego zaangażowania i dużej odpowiedzialności osób zdecydowanych na zlecanie tego tupu usługi rolnikom.Zapewne już spotkaliście się z tematem hoteli dla koni. W takich miejscach zapewniana jest opieka dla zwierząt, przechowywanych i doglądanych za ustaloną opłatą. Osoby, które są niewątpliwie miłośnikami zwierzą, chcą posiadać własne zwierze, ale nie koniecznie pos...

Odżywianie a Twój wiek biologiczny

Jak dieta i styl życia mogą spowolnić proces starzeniaW naszej kulturze starszy wiek nieodłącznie kojarzy się z demencją, inwalidztwem i chorobą. Jednocześnie wszechobecny kult młodości panujący dzisiaj powoduje, że prasa, telewizja i znane osobistości promują coraz to nowsze cudowne specyfiki odmładzające, których skuteczność najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Najnowsze badania medyczne dowodzą jednak, że najlepszym &bdqu...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.