Dobrawaga
 

11 prostych czynności, które zmniejszają ryzyko nowotworu

Źródło: Fotolia
Głosów: 0
piątek, 15 maja 2015


Nadciąga 'tsunami' zachorowań na nowotwory - alarmują naukowcy. Już teraz choroba ta co roku atakuje 14 mln nowych osób. Wg prognoz lekarzy, w 2035 roku będzie to już 24 mln! Czy wobec tego jesteśmy na raka skazani? Na szczęście nie, a najlepszą bronią do

Wśród czynników najbardziej sprzyjającym nowotworom lekarze wymieniają palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, otyłość, zanieczyszczenie środowiska, dietę ubogą w warzywa i owoce, a także brak aktywności fizycznej. W tych też dziedzinach możemy zrobić najwięcej, by przeciwstawić się chorobie. Wystarczą naprawdę niewielkie zmiany w stylu życia, jak choćby jedzenie zielonych warzyw, picie odpowiedniej ilości wody, dbałość o dobry humor i częsty uśmiech. Jakie jeszcze proste czynności zmniejszają ryzyko nowotworu i dlaczego, dowiecie się z galerii.

1. Jeśli masz nadwagę, schudnij

Jeśli masz nadwagę, schudnij

Nadwyżka kilogramów zwiększa ryzyko raka jelita grubego, przełyku, trzustki, nerki, raka piersi - wyliczają naukowcy i ostrzegają, że jeśli świat nie zapanuje nad epidemią otyłości (w Polsce ponad 23 proc. społeczeństwa zmaga się z nią) , wkrótce choroba ta będzie główną przyczyną zachorowań na nowotwory (obecnie najczęstszą przyczyną nowotworów jest palenie tytoniu).

Skąd związek między otyłością i nowotworami? Odkładające się w organizmie komórki tłuszczowe pobudzają m.in. produkcję hormonów i insuliny, a także intensyfikują procesy sprzyjające rozwojowi komórek rakowych.

Otyłość zmniejsza również szanse na wyjście z choroby - u otyłych pacjentów onkologicznych częściej dochodzi do powikłań i nawrotu raka. Jedynym rozwiązaniem dla mających nadwagę i otyłych jest odchudzanie, a kluczem do sukcesu trwała zmiana nawyków żywieniowych i polubienie nowych.

2. Śmiej się jak najwięcej

Śmiej się jak najwięcej

O tym, że śmiech to zdrowie, słyszeli chyba wszyscy. Ale to porzekadło ma swoje naukowe uzasadnienie. Śmiech, nawet wymuszony (choć oczywiście najlepszy jest szczery), pomaga opanować stres, dotlenia organizm, zapewnia lepsze ukrwienie narządów, zmniejsza nadciśnienie, hamuje powstawanie stanów zapalnych, a także wzmacnia system odpornościowy. Powinniśmy więc uśmiechać się jak najczęściej. Niestety, jak pokazują statystki, przeciętny dorosły robi to kilkanaście razy dziennie (dla porównania, małe dzieci śmieją się ok. 300 razy w ciągu dnia).

3. Marynuj mięso przed upieczeniem

Marynuj mięso przed upieczeniem

Dietetycy od dawna zalecają marynowanie mięsa przed przyrządzeniem. Powód? Przeciwutleniacze zawarte w marynacie tworzą na mięsie warstwę ochronną, dzięki czemu podczas smażenia lub grillowania wytwarza się mniej rakotwórczych substancji. Żywieniowcy zalecają marynaty z użyciem wina, octu, piwa (szczególnie ciemnego), a także bazylii, mięty i oregano.


 

4. Pij wodę jak najczęściej

Pij wodę jak najczęściej

Bez odpowiedniej ilości wody w diecie nie ma zdrowia. Prawidłowe nawodnienie organizmu zapobiega chorobom serca, poprawia metabolizm, usuwa toksyny, zapobiega chorobom nerek, reguluje temperaturę ciała, zapobiega zaparciom oraz chroni przed nowotworami jelit i pęcherza (woda zmniejsza stężenie substancji rakotwórczych, a więc również ich toksyczność).

Zgodnie z zaleceniami Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA, dorosły człowiek powinien wypijać 1,5 - 2 litry wody dziennie (woda powinna stanowić minimum 80 proc. dziennego spożycia płynów). Oczywiście, gdy zwiększa się temperatura i aktywność organizmu, zapotrzebowanie na wodę rośnie.

 

5. Jedz orzechy brazylijskie i inne produkty bogate w selen

Jedz orzechy brazylijskie i inne produkty bogate w selen

Selen jest pierwiastkiem o silnych właściwościach przeciwutleniających. Jego rola w organizmie jest nie do przecenienia - oprócz tego, że zmniejsza ryzyko nowotworu, selen korzystnie wpływa na płodność, funkcjonowanie serca, wątroby, tarczycy, opóźnia procesy starzenia. Badania wykazały, że niedobór selenu podnosi ryzyko nowotworu jelita grubego aż 10 razy, rośnie również prawdopodobieństwo raka żołądka i trzustki.

Odpowiedni poziom selenu (dzienna dawka dla osoby dorosłej to ok. 55 ?g) najlepiej zapewni właściwa dieta. Świetnymi źródłami pierwiastka są orzechy brazylijskie, soczewica, sproszkowane borowiki (w świeżych jest go mniej), nasiona słonecznika, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe. Badania wykazały, że na nadmiar selenu w organizmie (wynikający z niepotrzebnej suplementacji tego pierwiastka) może być szkodliwy dla zdrowia.

6. Jedz zielone warzywa

Jedz zielone warzywa

Zielone warzywa zawierają chlorofil - ciemnozielony barwnik, który chroni przed związkami rakotwórczymi (chlorofil wiąże się ze szkodliwymi substancjami, ułatwiając pozbycie się ich z organizmu). Ale to nie jedyny wpływ chlorofilu na nasze zdrowie. Barwnik ten zwiększa odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran, oczyszcza z toksyn i metali ciężkich, spowalnia procesy starzenia. W dużych dawkach chlorofil obecny jest w szpinaku, natce pietruszki, kapuście włoskiej, boćwinie, kiełkach, jarmużu.




 

7. Śpij w całkowitej ciemności

Śpij w całkowitej ciemności

Gdy idziesz spać, pamiętaj, aby w miarę możliwości zapewnić sobie całkowitą ciemność. Dlaczego to takie ważne? Oddziaływanie na nas sztucznego światła w nocy zaburza produkcję melatoniny - hormonu snu, który ma ogromne znaczenie dla zachowania równowagi hormonalnej i prawidłowego działania układu odpornościowego. Efektem jest większe prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów, w tym raka piersi.

Podobne skutki dla zdrowia ma również praca w godzinach nocnych.
 

8. Ogranicz spożycie soli

Ogranicz spożycie soli

Nadmiar soli w diecie to nie tylko nadciśnienie, ryzyko osteoporozy, udaru i problemów z nerkami, ale również większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka (słona dieta zwiększa ryzyko tej choroby o 14 proc.).

Zalecana przez WHO dzienna dawka soli to 5 g. Polacy przekraczają ją aż trzykrotnie. Pamiętajmy, że sól znajduje się w większości produktów - nie tylko żywności wysokoprzetworzonej, ale także w pieczywie, serach czy kiszonkach.

Aby zmniejszyć spożycie soli, oprócz odstawienia solniczki, warto podczas zakupów czytać etykiety. Czasami producenci podają jedynie zawartość sodu - warto wiedzieć, że 1 g sodu to odpowiednik 2,5 g soli. Od 2016 roku producenci będą mieli obowiązek zamieszczać na opakowaniach informacje o zawartości soli w produkcie.

9. Siedź mniej

Siedź mniej

Naukowcy z Universität Regensburg wykazali, że siedzący tryb życia zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ba! Ich zdaniem każde kolejne dwie godziny spędzone na siedząco, zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, macicy i płuca. Co gorsza, nie ma to związku z uprawianiem lub nie sportów i innej aktywności fizycznej. Niemieccy uczeni zwracają uwagę, że siedzący tryb życia powiązany jest z tłustą, pełną soli i cukru dietą. Ich zdaniem ograniczenie czasu spędzonego w pozycji siedzącej może być ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej.

10. Jedz cebulę i czosnek

Jedz cebulę i czosnek

Nie bez przyczyny czosnek i cebula uchodzą za najskuteczniejsze rośliny lecznicze: utrzymują układ krążenia w dobrej kondycji, łagodzą objawy infekcji, wzmacniają odporność, a także chronią przed nowotworami. Antyrakowe właściwości warzywa te zawdzięczają najprawdopodobniej obecności dużych ilości kwercetyny (jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy), a także związkom siarki. Badania wykazały, że regularne spożywanie czosnku i cebuli zmniejsza ryzyko nowotworu nerki, jajnika, jamy ustnej i gardła.

Aby w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości czosnku i cebuli, najlepiej jadać je na surowo.

11. Pij kawę z kofeiną - ale z umiarem

Pij kawę z kofeiną - ale z umiarem

Według badań opublikowanych w European Journal of Cancer Prezentation już jedna filiżanka kawy zmniejsza ryzyko nowotworu skóry o 10 proc. Zdaniem naukowców jest to zasługa kofeiny. Kawa jej pozbawiona nie wykazywała już antynowotworowych właściwości.

Źródło: Onet.pl / M.Mikołajska

Zobacz także

Facebook

Wybrane artykuły

Łączenie żywności: sekret lepszego zdrowia i efektywnego odchudzania

Łączenie żywności: sekret lepszego zdrowia i efektywnego odchudzania.Źródło: bodyecology.com Mięso z ziemniakami, zapiekanka z makaronem, jajecznica z grzankami – te smacznie brzmiące potrawy są także klasycznymi przykładami, dlaczego nasza dieta czyni nas grubszymi i bardziej podatnymi na choroby.Po zjedzeniu jednej z nich możemy cierpieć na wzdęcia, odwodnienie lub zmęczenie organizmu. Nic dziwnego – łamią one ...

Aktywność fizyczna osób starszych

Źródło: Centers for Disease Control and Prevention cdc.govAktywność fizyczna jest niezbędna dla zdrowego starzenia się.Będąc osobą starszą, jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić dla dobra swojego zdrowia jest regularna aktywność fizyczna. Może ona uchronić przed wieloma problemami zdrowotnymi, które wydają się nieuniknione wśród osób starszych. Pomoże także wzmocnić mięśnie, tak abyś m&oa...

Radiowitalność

Żywe komórki na skutek wibracji cząstek w nich zawartych, emitują promieniowanie, które z śmiercią tych komórek zanika.Tę tajemniczą, nie dość jeszcze poznaną właściwość ustrojów żywych, jak również pokarmów, francuski inżynier Simoneton nazwał radiowitalnością. Chroni ona ciało i podtrzymuje czynności układów i narządów płynąc poprzez kanały energetyczne (meridiany) w organizmie.O...

Sposoby radzenia sobie ze stresem

Jak zmniejszać, zapobiegać i radzić sobie ze stresem Często wydaje nam się, że na uczucie stresu nic nie można poradzić. Poczta nie przestanie przynosić rachunków, dzień się nie wydłuży, a praca i obowiązki rodzinne zawsze będą wymagające. Jednak nad odczuwaniem stresu możemy mieć większą kontrolę, niż sądzimy. Zarządzenie stresem polega na wzięciu w swoje ręce spraw związanych: ze swoim stylem życia, myślami, emocjami i sposobem radze...

Dobre zdrowie jest następstwem dobrego samopoczucia, a troska o oczyszczenie organizmu to najlepszy początek.

1-2-3-4
tylko tyle kroków
dzieli CIę od
zmiany swojego
stylu życia na
zdrowy i pełen
energii.
Run

Złe nawyki ograniczaj stopniowo.
Ważne jest nie to, ile jemy, ale jak wiele żywności zostanie strawione.

Wellness to nic innego jak troszczenie się o siebie i swoje życie. Aby być wellness trzeba dokonywać potrzebnych zmian i podtrzymywać do tego swoją motywację. Dlatego znajdź to, co Cię powstrzymuje od czucia się dobrze ze samym sobą. Nie omijaj tych przeszkód - pokonuj je!

..przecież chodzi tylko o to, żeby czuć się lepiej i cieszyć się lepszym wyglądem... Czy dotyczy to również Ciebie?
Dziś masz wiele możliwości, które mogą pomagać Tobie w osiąganiu przeróżnych celów, jeśli chodzi o Twój wygląd i samopoczucie.

Na rynku masz szereg produktów i usług, dzięki którym możesz być wellness:

  • suplementy diety,
  • zdrowa żywność,
  • usługi z zakresu aktywności fizycznej i rekreacji,
  • salony piękności, gabinety odnowy biologicznej, spa itp.
  • szeroko rozumiana profilaktyka zdrowotna itd.